OESO neemt tijd om te discusseren over internetbelasting, Nederland stapt op de rem
31-01-2020 16:49:00 | Door: David de Jong | hits: 8035 | Tags:

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) neemt de tijd om verder te discussiëren over regels omtrent een internetbelasting. Dit blijkt uit een statement van de OESO na overleggen tussen 137 landen om belastingontwijking tegen te gaan. De bedoeling is eind 2020 alsnog overeenstemming te bereiken.

De discussie gaat er met name om waar bedrijven die actief zijn op internet hun belastingen moeten betalen. Sommige landen, zoals Frankrijk en Italië, willen voor bedrijven als Amazon en Facebook een internetbelasting invoeren. Dat is tegen het zere been van de Verenigde Staten, die destijds met invoerrechten voor typisch Franse producten dreigden. In datzelfde kader heeft de Amerikaanse president Trump ook gedreigd met importheffingen op auto's uit Duitsland.

De Verenigde Staten hebben aangegeven zelf te willen kiezen waar bedrijven hun belastingen willen betalen als thuisbasis voor activiteiten. Deze houding maakt veel landen bezorgd omdat die oneerlijke concurrentie zou bevorderen voor de (kleinere) bedrijven in hun eigen land die niet altijd kunnen uitwijken op die manier. Ze vinden dit in feite onacceptabel. 

De Europese Unie heeft bij de onderhandelingen bij monde van Valdis Dombrovskis, vice-voorzitter van de Europese Commissie, aangegeven dat in een ideale wereld men er internationaal uitkomt, maar als dat te lang duurt de Europese Unie ook eigen beslissingen kan nemen. Ierland, Luxemburg en Nederland, landen die in de ogen van andere landen veelal fiscale paradijzen zijn voor grote bedrijven, hebben op de rem getrapt en willen liever niet dit soort belastingen.

Italië en Frankrijk hebben vergevorde plannen om een internetbelasting van 3 procent in te voeren voor bedrijven die op internet omzet behalen. Fair Tax Mark, een bedrijf dat onderzoek doet naar het belastinggedrag van grote bedrijven, stelde dat de grote zes techbedrijven Google, Facebook, Amazon, Netflix, Apple en Microsoft circa 100 miljard dollar aan belastingbetalingen omzeilden in de afgelopen tien jaar. Google en Amazon hebben deze verwijten ontkend en stellen dat Fair Tax Mark met onjusite cijfers werkt.

www.oecd.org
www.fairtaxmark.net

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie