[Onderzoek] CBS: Omzet zakelijke dienstverlening stijgt 8,5 procent
03-12-2018 09:04:00 | Door: | hits: 3511 | Tags:
De omzet van de zakelijke dienstverlening steeg in het derde kwartaal van 2018 met 8,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De stijging is nagenoeg gelijk aan vorig kwartaal, toen was de stijging 8,6 procent. Daarmee houdt de stijging 22 kwartalen achter elkaar aan. De laatste keer dat de omzet daalde was in het eerste kwartaal van 2013. Dit meldt het CBS op basis van kwartaalcijfers.


De omzet van de IT-dienstverleners steeg met 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit is de grootste omzetstijging sinds het vierde kwartaal van 2015. De stijging was toen 10,2 procent. Alle branches laten dit kwartaal een stijging zien. Net als voorgaande kwartaal stijgt de uitzendbranche het meest. De stijging van 11,3 procent ten opzichte van een jaar eerder is iets lager dan vorig kwartaal. In het tweede kwartaal steeg de omzet met 12,2 procent. De branche markt- en opinieonderzoek laat ook weer een lichte stijging zien van 0,4 procent. Vorig kwartaal was nog sprake van een daling van 2,3 procent.

Het ondernemersvertrouwen blijft ook voor het vierde kwartaal van 2018 positief, maar wel iets minder dan vorig kwartaal. De vertrouwensindicator is nu vijf jaar onafgebroken positief. Eerder meldde het CBS dat ondernemers positieve verwachtingen voor 2019 hebben. Dit geldt ook voor ondernemers in de zakelijke dienstverlening. Wel kampen steeds meer ondernemers met een tekort aan arbeidskrachten. In de dienstverlening geeft een op de drie ondernemers aan hinder te ondervinden door personeelsgebrek.

www.cbs.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie