[Onderzoek] Hoe digital de media- en entertainmentindustrie op zijn kop gaat zetten
10-07-2018 10:22:28 | Door: | hits: 3454 | Tags:

De digitale transformatie van de media- en entertainment industrie is de laatste tijd snel toegenomen. Zo verdrong de tv het grote bioscoopscherm en verdrijven mobiele telefoons en tablets momenteel de traditionele tv. Andere voorbeelden zijn het groeiende bereik en de marktwaarde van gaming, de gepersonaliseerde advertentieservice van Facebook en datamining van Netflix om het aanbod nauwkeurig af te stemmen op de smaak van de klant. Maar wat is de volgende stap?

Volgens een nieuw onderzoek van Cognizant's Center for the Future of Work wordt de M&E-industrie binnen vijf jaar volwassen als het gaat om de digitale transformatie. Toch zullen veel M&E-bedrijven, ondanks het feit dat ze tot de early adopters van geavanceerde digitale technologieën behoren, binnenkort pas beginnen aan de zogenaamde tweede helft; het digitaliseren van producten en diensten is nog maar het begin.

Uit het onderzoek van Cognizant komt ook naar voren dat mobiliteit door bijna tachtig procent van de respondenten wordt gezien als de technologische trend met de grootste impact in de komende twee jaar. Technologieën als kunstmatige intelligentie (AI), augmented reality (AR) en virtual reality (VR) zullen naar verwachting een zeer belangrijke rol spelen, net zoals blockchain. Toch verwacht op dit moment slechts 29 procent dat deze datastructuur tegen 2020 een sleuteltechnologie is. Blockchain kan in de toekomst veel M&E-applicaties bedienen, van het faciliteren van royalties en crowdfunding tot digitale reclame en distributie. Om op korte termijn gebruik te kunnen maken van deze nieuwe technologieën, zullen bedrijven snel moeten handelen en bereid zijn om op grote schaal te experimenteren. Uit het onderzoek blijkt ook dat de technologie-uitgaven de komende vijf jaar vijftig procent zullen stijgen. Daarnaast wil maar liefst 47 procent van de respondenten tegen 2022 digitaal leider zijn. Ware digitale leiders – met een geïntegreerde front- en back end en een sterke innovatiekracht – zijn echter zeldzaam in de huidige M&E-industrie. Zij vertegenwoordigen slechts drie procent van de onderzochte bedrijven.

Begin 2018 bracht Netflix de nieuwste film uit de Cloverfield-serie uit zonder aankondiging – op één commercial tijdens de Super Bowl na, slechts een paar uur voor de release. De film werd razend enthousiast ontvangen. Er was geen megamarketingcampagne nodig en er werden geen pre-releases getoond. Dit zou de traditionele M&E-bedrijven er in een vroeg stadium aan moeten herinneren dat zij niet op hun lauweren kunnen rusten als het gaan om de digitale vooruitgang.

Naast de frontoffice, waar consumenten gedurende bijna twintig jaar konden profiteren van digitale producten en diensten van M&E-aanbieders, vormen het midden- en backoffice het nieuwe digitale grensgebied. Bedrijven zoals Netflix brengen veel verandering en zullen de industrie op zijn kop zetten.

Robert H. Brown, AVP, Center for the Future of Work bij Cognizant: "Ons advies aan elk M&E-bedrijf dat het momenteel moeilijk heeft, is zich te richten op het behalen van het beste rendement op hun digitale investeringen. Om te concurreren, moeten ze nu investeren in technologieën zoals kunstmatige intelligentie en blockchain. Ons onderzoek heeft ook aan het licht gebracht dat het werk dat M&E-bedrijven te wachten staat om hun digitale inspanningen uit te breiden, ook databeveiliging omvat. Daarnaast moeten organisaties accepteren dat innovatie – en de daarbij horende vernietiging van creatief kapitaal – onvermijdelijk is wanneer ze de Netflixen van deze wereld bij willen houden."

www.cognizant.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie