[Onderzoek] Leidinggevende onderschat negatieve gevolgen overwerken
03-09-2018 11:01:00 | Door: | hits: 3125 | Tags:

Bijna de helft van de medewerkers ondervindt de uitwerking van overwerk in hun privéleven. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar, in opdracht van Zilveren Kruis. Het onderzoek toont ook dat leidinggevenden dénken hun medewerkers goed te begeleiden bij het balanceren tussen werk en de thuissituatie. Toch ervaren medewerkers deze hulp in veel mindere mate. 

Een groot deel van de medewerkers gaat door overwerken ongezonder leven. Zo gaan zij minder sporten, ongezonder eten en slechter slapen. Daarnaast heeft overwerken een negatieve impact op medewerkers hun sociale leven. De relatie met hun partner en sociale contacten verslechtert. 39 procent van de medewerkers voelt zich zelfs wel eens schuldig richting zijn of haar partner en directe omgeving als er vanwege werk minder tijd voor hen overblijft. Het schuldgevoel richting kinderen wordt nog breder gedeeld (44%). Vier op de tien medewerkers wordt veel sneller boos op de kinderen door (over)werk en ruim een kwart van hen heeft zelfs het gevoel tekort te schieten als ouder.

Opvallend is dat volgens één op de drie medewerkers (medewerkers 30%, leidinggevenden 24%) vinden dat overwerken bij de bedrijfscultuur hoort. De Nederlandse medewerker werkt gemiddeld drie uur over. Ongeveer 80 procent van hen is daar niet ontevreden over. Ook voor leidinggevenden is het normaal om over te werken met dezelfde redenen. Zij doen dit dan ook ruim twee keer zoveel dan hun medewerkers met gemiddeld zesenhalf uur in de week.

Naomi Ellemers, Prof. Dr. Social and Organizational Psychology bij Universiteit Leiden: "Leidinggevenden hebben als verantwoordelijkheid te zorgen dat het werk afkomt. Vaak vinden ze dat het bij hun functie hoort om over te werken als dat nodig is, en vinden dat ook terecht gezien hun hogere salaris. Ze staan er niet bij stil dat hun gedrag door anderen als voorbeeld wordt gezien, ook als dat niet de bedoeling is."

Jan-Willem Evers, commercieel directeur bij Zilveren Kruis: "Leidinggevenden overschatten hun voorbeeldrol en onderschatten de impact van overwerk op hun medewerkers. Daar schrik ik van. Als grootste verzekeraar van werkend Nederland zien wij namelijk dagelijks de gevolgen; burn-out is niet voor niets beroepsziekte nummer een. Veel organisaties denken bij vitaliteit en verzuim al snel aan de inzet van curatieve gezondheidsprogramma’s. Terwijl juist op het gebied van preventie nog zoveel gezondheidswinst valt te behalen. Ben je je als leidinggevende echt bewust van je voorbeeldfunctie? Dat berichtje na werktijd níet meer sturen zorgt op de korte en lange termijn voor gezondere werknemers en daarmee een beter bedrijfsresultaat."

Het onderzoek is uitgevoerd door Kantar, voorheen TNS NIPO, in opdracht van Zilveren Kruis. In totaal hebben 1820 respondenten van achttien jaar en ouder meegedaan aan het onderzoek, waarvan 1090 medewerkers en 730 leidinggevenden. Met dit onderzoek wil Zilveren Kruis bewustwording creëren over de gevolgen van overwerken en de voorbeeldfunctie van een leidinggevende.

www.kantar.com/public
www.zilverenkruis.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie