[Onderzoek] XS4ALL: 25 procent denkt dat er op internet sprake is van censuur
13-12-2018 14:06:00 | Door: | hits: 3117 | Tags:

Twee derde van de Nederlanders gebruikt het internet nog altijd het meest waarvoor het ooit bedoeld is: om vrijuit informatie op te kunnen zoeken. Toch denkt een kwart van de mensen dat er op internet sprake is van censuur. Hoewel de helft vindt dat het leven complexer is geworden sinds het internet, kunnen de meeste mensen zich geen leven meer zonder voorstellen.

Dat blijkt uit een landelijk onderzoek onder 1036 Nederlanders dat provider XS4ALL heeft laten uitvoeren door bureau Motivaction. In het 25-jarig jubileumjaar wilde de provider peilen wat 25 jaar internet het Nederlandse publiek heeft gebracht. Motivaction vroeg mensen hoe ze internet gebruiken, wat ze belangrijk vinden en waar ze zich zorgen over maken.

Vrijheid van informatie

Vrije toegang tot informatie was in 1993 de belangrijkste reden voor vier internetpioniers om XS4ALL op te richten. Volgens het onderzoek vindt vier op de vijf Nederlanders dat internet een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de vrije uitwisseling van gegevens, informatie en ideeën. Zes op de tien mensen zien de toegankelijkheid van informatie als het grootste voordeel van internet, 66 procent gebruikt het internet vooral voor het opzoeken van informatie.

Nadelen van internet

Respondenten zien ook nadelen. De schandalen rond datalekken, datahandel in persoonsgegevens en de afkeer van toenemende online scheldpartijen worden genoemd in de reacties. Een kwart ‒ met name jongeren ‒ ziet het steeds grotere gebrek aan privacy als een nadeel. Slechts één op de drie mensen vindt dat het internet in Nederland vrij van censuur is, een kwart van de Nederlanders vindt dat er wel sprake is van censuur. Drie van de vijf Nederlanders zijn bang voor cybercriminelen die uit zijn op hun geld of gegevens ‒ één op de vijf voor bedrijven die hun online gedrag in kaart brengen. Eén op de tien mensen ergert zich aan social media. Over een eventueel verbod op anoniem reageren zijn de meningen sterk verdeeld: 38 procent is voor en 30 procent tegen. De rest heeft geen uitgesproken mening.

Toegang tot internet een mensenrecht

De helft van de mensen vindt dat hun leven met de komst van internet complexer is geworden. Zo vindt één op de zes jongeren het een nadeel om altijd bereikbaar te moeten zijn. Van de andere kant vinden zeven op de tien mensen dat internet een positieve invloed heeft op hun leven.

In Nederland heeft volgens CBS-cijfers 97 procent van de huishoudens toegang tot internet. Daarmee is ons land koploper in Europa. Bijna de helft van de mensen vindt toegang tot internet een mensenrecht, maar is van mening dat het te ver gaan om het een eerste levensbehoefte te noemen. Toch is internet voor hen net zo vanzelfsprekend als water uit de kraan. Zes op de tien mensen vinden dat internet de wereld mooier heeft gemaakt en zeven op de tien mensen kunnen zich geen wereld zonder internet voorstellen.

Klik hier voor een infographic.

www.XS4ALL.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie