Shell-onderzoek: Slaap, lege maag en persoonlijkheid beïnvloeden rijprestatie
23-05-2017 06:38:26 | Door: Arjen Westra | hits: 3427 | Tags:

Wat is de invloed van dorst of trek, slaap, weer, verkeer of waar je naar luistert op rijgedrag? En wat is het verband met rijprestaties?

Shell heeft ruim 100 jaar ervaring met motoren en hoe deze het beste kunnen presteren, maar het was nog onduidelijk welke factoren automobilisten en hun rijgedrag beïnvloeden.

Shell heeft samen met Goldsmiths, University of London en Improof Research onderzoek gedaan met behulp van wearable technology. 

Het onderzoek is uitgevoerd ter gelegenheid van de lancering van de vernieuwde Shell V-Power formule.
 
Dr. Chris Brauer, Director of Innovation van Goldsmiths, University of London: “Het unieke aan dit rijgedragexperiment is dat we automobilisten hebben kunnen observeren tijdens hun dagelijkse ritten. Op basis van de verzamelde data kunnen we concluderen dat Nederlandse automobilisten met veerkrachtige persoonlijkheden de meest soepele rijstijl hebben en ambitieuze mensen de meest efficiënte chauffeurs zijn.”
 
Peter Mulder, Directeur Improof Research: “Het onderzoek maakt ook duidelijk dat automobilisten zelf invloed hebben op hun gemoedsrust achter het stuur met factoren als voldoende drinken, voeding, luisteren naar ontspannende programma’s en een goede nachtrust.”
 
Zo is er in het onderzoek gekeken naar de invloed van het weer op de rijstijl. Verrassend genoeg blijkt dat hoe meer bewolking er is, hoe soepeler de rit verloopt, dus minder abrupt remmen en snel optrekken.

Ga daarnaast niet met een lege maag de weg op: deelnemers die met trek of dorst in de auto zitten, presteren minder goed achter het stuur.

Verder blijkt dat hoe langer de rit duurt, hoe gelijkmatiger mensen rijden.

Slechts 18 procent van de Nederlandse bevolking luistert naar komedie of grappige radioshows, terwijl uit het onderzoek blijkt dat dit duidelijk een positief effect heeft op de gemoedstoestand van de bestuurder.
 
Het onderzoek laat ook zien dat er een samenhang is tussen rijstijl en de persoonlijkheid van de bestuurder. Vanuit het onderzoek zijn vier verschillende persoonlijkheden geïdentificeerd en is gekeken naar de verschillende rijstijlen van deze persoonlijkheden en de externe factoren die hierop van invloed zijn.
 
·         Ambitieuze bestuurders – Zij staan zelfverzekerd in het leven en zijn dit ook op de weg. Ze hebben betere rijprestaties dan andere automobilisten (kijken vooruit en anticiperen), maar gebruiken wel meer assertieve rijtechnieken zoals abrupt remmen en hard optrekken, waardoor hun ritten soms minder soepel verlopen.
 
·         Energieke bestuurders – Dit zijn sociale en spraakzame types die opbloeien bij sociale gelegenheden en invloed van anderen. Het onderzoek laat zien dat deze automobilisten vaak water drinken en in de auto meenemen, naar komedie luisteren en medepassagiers ervaren als iets positiefs.
 
·         Gevoelige bestuurders – Zij zijn achter het stuur en in het dagelijks leven voorzichtig en laten zich sneller beïnvloeden door externe factoren zoals het weer en muziek. Luisteren naar muziek helpt ze om te ontspannen en om een soepelere reis te hebben.
 
·         Veerkrachtige bestuurders – Zij hebben de meest soepele rijstijl en remmen minder abrupt. Ze raken niet snel gestrest, en zijn geneigd om een minder snelle route te nemen als de reis daardoor soepeler verloopt.
 
Wiebe Bevelander, Fuels Brand Manager, Shell Nederland: “We streven ernaar om onze gasten zo goed mogelijk te helpen en om hun reis zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. De nieuwe Shell V-Power formule wordt daarom, na vijf jaar ontwikkelen en testen, gelanceerd om de motor efficiënter te maken en betere prestaties te leveren. Het onderzoek naar rijgedrag benadrukt daarnaast onze inzet om verder te kijken dan motoren en voertuigen. Het geeft ons interessante inzichten in de Nederlandse automobilist en zijn of haar rijgedrag en behoeftes op de weg.”
 
Als leider in innovatieve brandstoffen en duurzame energie initiatieven heeft Shell een nieuwe formule ontwikkeld om de motorefficiëntie en -prestatie te verbeteren. Deze nieuwe formule is samen met Ferrari tot stand gekomen en bevat de DYNAFLEX-technologie. De brandstofformule bestaat uit een complexe mix die speciaal is ontwikkeld om de motorefficiëntie te behouden die door de fabrikant is ontwikkeld. De brandstof reinigt de motor en vermindert frictie, waardoor de motor efficiënter werkt. De vernieuwde Shell V-Power brandstof is vanaf nu beschikbaar op alle stations en is geschikt voor zowel nieuwe als oudere voertuigen.

www.shell.nl
www.improofresearch.nl
www.gold.ac.uk

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie