Shopping Tomorrow helpt retailers veranderen naar omnichannel
15-02-2017 22:06:29 | Door: Arjen Westra | hits: 3725 | Tags:

De expertgroep Omnichannel Organisatie van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow heeft een model ontwikkeld dat retailers moet helpen bij de verandering naar een omnichannel organisatie. Aan het model hebben meer dan zestig retailexperts gewerkt.

Matthijs Rosman, voorzitter van de expertgroep Omnichannel Organisatie: “Ons model is opgebouwd uit vijf bouwstenen: Leiderschap & strategie, Cultuur & organisatie, Competentie-ontwikkeling, Besturing en Processen. Deze onderdelen vragen om ontwikkeling wanneer je bedrijf de verandering doormaakt om van een traditionele organisatie naar een omnichannel organisatie te groeien. Belangrijk hierbij is dat geen van de bouwstenen wordt genegeerd.” 

Volgens Rosman is het van belang dat je een eerlijke evaluatie van de eigen organisaties maakt. “Als de ontwikkeling op een van de bouwstenen ver achterblijft op de rest is het zaak dat de risico’s worden geëvalueerd en dat er voor een herstelplan wordt gezorgd. Alleen met een evenwichtige transformatie kan een omnichannel organisatie voldoen aan haar belofte van een naadloze, consistente klantervaring.”

De druk van klanten om op elk moment in elk kanaal bij retailers te kunnen kopen wordt steeds maar hoger. En retailers moeten luisteren, of ze nu willen of niet. Er zijn maar weinig winkels die de principes van de omnichannelorganisatie niet ter hand nemen en nog succesvol zijn. De transformatie van het traditionele, kanaal-georiënteerde retailmodel naar een omnichannel organisatie is volgens de expertgroep niet eenvoudig. Er bestaat geen handleiding voor.

De specialisten hebben een bluepaper geschreven naar aanleiding van het onderzoek. In de bluepaper heeft de expertgroep elk van de vijf bouwstenen van het model weer onderverdeeld in vijf onderdelen die beschrijven waaraan een omnichannelorganisatie moet voldoen. Daarnaast zijn er vier breed herkende ontwikkelstadia van een omnichannelorganisatie gedefinieerd. Er is onderscheid gemaakt tussen single-channel, silo-, gefragmenteerde en geïntegreerde organisaties, waarbij de laatste de meest ideale omnichannelorganisatie is die alle kanalen rondom de behoefte van de klant heeft geïntegreerd. De bluepaper is te downloaden via de site van ShoppingTomorrow en verscheen als hoofdstuk in het ShoppingTomorrow-boek Samen bouwen aan retailsucces. 

Om het theoretische model duidelijker te maken en er een meer praktische invulling aan te geven, laat de expertgroep twee retailers aan het woord over hun ontwikkeling naar een omnichannelorganisatie. Aan de hand van deze twee cases krijgen retailers een helder beeld over hoe het model gebruikt kan worden.

Iedere organisatie ontwikkelt zich op basis van drie verandermodellen. Bas Oudejans, General Manager Northern Europe bij Triad Retail Media en gastheer van de expertgroep: “Allereerst is er de visie-gedreven transformatie, waarbij het management een sterke visie op omnichannel heeft ontwikkeld en een top-downtransformatie inzet. Daarnaast is er de subcultuur-gedreven transformatie, die meestal voorkomt in jongere organisaties waarin de cultuur een sterke drijfveer is voor verandering. Ten slotte kennen we de innovatie-gedreven transformatie en deze wordt veelal geleid door de implementatie van systemen en andere technologische innovaties.”

www.shoppingtomorrow.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie