Sollicitaties steeds vaker via social media
25-07-2017 13:46:00 | Door: Katja Brokke | hits: 1246 | Tags:

Uit het Monster Year Report van Monsterboard blijkt dat sollicitaties steeds vaker ook verlopen via social media. Een WhatsAppberichtje sturen om meer te weten te komen over een nieuwe droombaan? Het kan. Solliciteren via Skype of Facetime? Ook dat kan. Dit vereist niet alleen een andere manier van werken van recruiters, maar ook van sollicitanten. Monsterboard geeft een aantal tips:

Laat goed zien wie je echt bent

Die feestfoto op Facebook? Dat kan zeker. Wees bewust van je digitale footprint en wat je uitstraalt door het posten van bepaalde foto’s op je social media. Let er vooral op dat je niet alles openbaar en dus zichtbaar voor iedereen hebt. Als je solliciteert via social media is het belangrijk goed na te gaan welke informatie je hiermee prijsgeeft.
Als je met een potentiële werkgever communiceert via WhatsApp let dan op je profielfoto. Sommige profielfoto’s zijn leuk voor vrienden, maar geven een minder goede eerste indruk aan je nieuwe werkgever dan je wellicht zou willen.

Kort en bondig

Die motivatiebrief schrijf je niet even op je mobiel. Maar ook via social media wil je meer informatie over jezelf kwijt in bijvoorbeeld dat LinkedIn connectieverzoek of die tweet. Solliciteren via social media vraagt om bondige teksten en dus creativiteit. Probeer niet alle informatie in één post te stoppen en verstuur ook niet drie berichten omdat het anders niet past. Kies zorgvuldig wat je wilt zeggen en hoe verleidelijk ook, gebruik geen WhatsApp-taal in je eerste contact. Niet iedereen houdt van smiley's.

Neem de tijd, maar reageer ook op tijd

Op social media heb je over het algemeen vluchtiger contact met je vrienden en kennissen. Het grote voordeel is dat het allemaal net even wat sneller kan gaan. Maar neem voor het eerste contact met je potentiële nieuwe werkgever wel even goed de tijd.

Wie weleens privé belt via WhatsApp of Facetime weet dat er veel meer bij komt kijken dan een gewoon telefoongesprek en zelfs een live gesprek. Alles is zichtbaar, het beeld is niet altijd even scherp en flatteus in beeld komen is niet altijd even makkelijk. Het is handig omdat je niet hoeft te reizen om elkaar toch te zien, maar een videocall als sollicitatiegesprek vergt net even een andere voorbereiding. Neem hiervoor de tijd.

www.monsterboard.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie