Startpagina.nl publiceert meest gebruikte zoektermen 2018
31-12-2018 11:23:26 | Door: | hits: 5865 | Tags:

Startpagina.nl heeft de meest gezochte termen van het jaar op een rij gezet. De lijst van 2018 geeft een beeld van de hedendaagse Hollandse identiteit, met onder meer Marktplaats, Max Verstappen en pompoensoep.

Met dagelijks een kwart miljoen zoekopdrachten op diverse platforms, vormt Startpagina.nl een goede graadmeter van internettend Nederland. Vierhonderd jaar na de start van de Gouden Eeuw blijkt onze handelsgeest nog altijd springlevend, want Marktplaats was verreweg de meest ingetypte zoekopdracht van 2018. Met 672.666 zoekopdrachten laat Marktplaats tv-show Utopia (544.705) en YouTube (453.329) ver achter zich.

Televisie en BN’ers

In de top 10 meest gezochte televisieprogramma’s staat Utopia (en aan Utopia gerelateerde zoektermen) wel op nummer 1, gevolgd door Goede Tijden Slechte Tijden. De hoogste nieuwkomer in de lijst van meest gezochte tv-shows is het veelbesproken satirische programma De Luizenmoeder. Max Verstappen wint de race voor populairste BN’er. In zijn achteruitkijkspiegel zag hij zangeres Glennis Grace als tweede over de finish komen. Na Glennis Grace nemen pornoster Kim Holland en actrice Sylvie Meis de tweede en derde plek in op de lijst van meest gezochte Nederlandse vrouwen.

Sport

Dat Nederlanders de Formule-1-sport massaal hebben omarmd, blijkt wel uit het feit dat Verstappen niet alleen de meest gezochte BN’er en sporter is. Formule 1 blijkt online ook de meest gezochte sport onder Nederlanders. Darten eindigde op de tweede plaats, gevolgd door voetbal. Het WK Voetbal eindigde wel op de eerste plaats van de meest gezochte sportevenementen van het jaar.

Courgette

Ook typten Nederlanders weer veel vragen in op de platformen van Startpagina.nl. De vraag Wat is dividendbelasting? werd het vaakst gesteld. Ook vroegen we ons af wat de sleepwet inhoudt en wanneer we met pensioen mogen. Maar Nederlanders denken niet alleen aan de (verre) toekomst, de beslommeringen van vanavond (wat eten we?) houdt ze online net zo goed bezig. Hachee blijkt het meest gezochte recept van 2018, gevolgd door pompoensoep en recepten met courgette.

Politiek

VVD’er Klaas Dijkhoff mag dan zijn uitgeroepen tot Politicus van het Jaar, hij moet zijn blunderende partijgenoot Halbe Zijlstra voor zich dulden. Zijlstra, die loog over een ontmoeting met de Russische president Poetin, belandt in de top 5 – Dijkhoff niet. De meest gezochte Nederlandse politicus van 2018 is echter Geert Wilders. Alexander Pechtold, die dit jaar opstapte als fractievoorzitter van D66, eindigt op de tweede plek. De SP en de PVV zijn de meest gezochte politieke partijen van het jaar.

Startpagina.nl viert dit jaar zijn twintigjarig jubileum.

www.startpagina.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie