Teleurgestelde Eric Eljon neemt juridische stappen tegen minister Arie Slob
02-08-2019 12:07:00 | Door: David de Jong | hits: 8405 | Tags:

Eric Eljon zegt dat hem geen andere mogelijkheden resten dan juridische stappen te nemen tegen het ontslagbesluit van minister Arie Slob. Eric Eljon werd op 1 augustus 2019 ontslagen als commissaris bij het Commissariaat voor de Media, de media-toezichthouder.

Volgens ChristenUnie-minister Arie Slob kan Eric Eljon niet meer kan functioneren als lid van het Commissariaat. Eind april 2019 werd Eric Eljon door de minister geschorst nadat hij in conflict kwam met de collega-commissarissen Jan Buné en toenmalig voorzitter Madeleine de Cock Buning. Het conflict ontstond na de publicatie van het samen met Bart in 't Hout geschreven boek Dwergwerpen. Het is nooit eerder voorgekomen in het bestaan van het Commissariaat voor de Media dat een van de bestuursleden is ontslagen.

Eric Eljon zegt in een verklaring teleurgesteld, maar ook uitermate verbaasd te zijn door het besluit van de minister. Volgens de ontslagen commissaris is de afgelopen weken duidelijk geworden dat er grote problemen zijn bij het Commissariaat voor de Media die volgens hem zijn twee medebestuurders en de net vertrokken directeur aan te rekenen zijn. Eric Eljon zegt in zijn verklaring niets over zijn eigen rol.

Eric Eljon: "Het ontslagbesluit is gebaseerd op een door OCW uitgevoerd onderzoek dat zeer eenzijdig en onvolledig is, hetgeen blijkt uit recent journalistiek onderzoek van NRC Handelsblad. Ik word nu ontslagen vanwege het schrijven van een fictieve, ironische roman over de mediawereld, die bovendien grotendeels in de vorige eeuw speelt en waarin niemand uit de mediasector herkenbaar wordt beschreven. Op geen enkele wijze wordt hiermee de mediawereld beschadigd of het Commissariaat van de Media in een kwaad daglicht gesteld. Wel laat de roman zien dat ik de mediawereld door en door ken en er juist daarom uitstekend toezicht op kan houden. Bovendien heb ik de voorzitter van het Commissariaat de roman ruim van tevoren laten lezen. Zij had geen enkel bezwaar tegen publicatie en heeft zelfs geholpen bij het vinden van een uitgever. De voor mediabeleid verantwoordelijke minister zou pal behoren te staan voor de vrijheid van meningsuiting en daar ook op toe moeten zien. Door de handelwijze van de minister blijkt dit in de realiteit geheel anders te zijn. Ik heb acht jaar lang met veel inzet voor het Commissariaat gewerkt en uitstekende contacten met de mediawereld onderhouden. Ik had dat werk graag willen voortzetten. Die kans wordt me nu ontnomen, zonder dat er sprake is van enig disfunctioneren of enige andere onderbouwing dan nagenoeg ongemotiveerde bezwaren tegen de roman. Er rest mij nu geen andere mogelijkheid dan juridische stappen te nemen."

 

Zie ook:
Minister Arie Slob ontslaat Eric Eljon bij Commissariaat voor de Media
De beerput is open: politiek vraag minister om opheldering Commissariaat voor de Media
Suzanne Teijgeler stapt over van Commissariaat voor de Media naar Discovery
Commissariaat voor de Media neemt voorlopig geen besluiten meer
Column: Wat is de (on)zinnigheid van het Commissariaat voor de Media

www.cvdm.nl
www.rijksoverheid.nl

  

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie