Tweede Kamer wil verbod op ongerichte reclame online kansspelen
17-12-2021 12:21:18 | Door: David de Jong | hits: 28703 | Tags:

De Tweede Kamer wil in grote meerderheid dat er een verbod komt op ongerichte reclame voor online kansspelen. Dit blijkt uit een aangenomen motie die de SP samen met de PvdA, ChristnUnie, GroenLinks, CDA, Bij1, Partij voor de Dieren, SGP, Denk en Volt hebben ingediend. D66, VVD, BoerenBurgerBeweging, Forum voor Democratie en Groep Van Haga stemden tegen een verbod.

Demissionair minister Sander Dekker (VVD) was tegen de motie en gaf aan dat het te vroeg is daarvoor. Volgens de indieners is er sinds de opening van de onlinekansspelmarkt op 1 oktober 2021 een grote toename van het aantal uren dat mensen doorbrengen op onlinegoksites. Consumenten worden daarbij volgens de kamerleden bestookt op allerlei media met een grote hoeveelheid ongerichte reclames voor kansspelen op afstand.

De indieners stellen verder dat het aanwakkeren van het deelnemen aan kansspelen niet het doel was van het legaliseren van online kansspelen, maar nu in feite wel het resultaat is. Dit kan volgens de motie leiden tot mogelijk grote maatschappelijke gevolgen, zoals financiële problemen en verslavingsproblematiek. Het grote aantal reclames staat daarbij niet in verhouding met het doel van de Wet kansspelen op afstand, namelijk het realiseren van kanalisatie naar legaal aanbod.

De hoofdindiener, Michiel van Nispen van de SP heeft de demissionair minister gevraagd om voor 11 januari 2022 te vernemen van de regering hoe de motie zal worden uitgevoerd.

Naast het verbod op ongerichte kansspelreclame is ook een motie aangenomen waarbij de regering wordt gevraagd om gepersonaliseerde adveertenties na het bezoek van gokwebsites tegen te kijken en daarbij ee nverbod te overwegen op gepersonaliseerde advertenties. De PvdA en de SP hebben daarbij overwogen dat na het bezoek van onlinegokwebsites mensen onlinereclames krijgen voor snelle kredieten en leningen tegen torenhoge rentes. Deze

Een andere motie vraagt de regering om in regelgeving vanuit de regering vast te leggen dat de venstertijden voor reclame (thans na 21:00 uur) ook online gaat gelden. Volgens de motie die de ChristenUnie, SP en CDA indienden regelt de Reclamecode Online Kansspelen weliswaar venstertijden voor onlinereclame, maar is handhaving daarvna omsmlachtig en altijd enkel achteraf na klachten. 

www.tweedekamer.nl
www.rijksoverheid.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie