UNITED en Skyhigh TV produceren mixed reality kinderprogramma voor AVROTROS en NPO Zapp
05-09-2017 07:04:00 | Door: | hits: 3246 | Tags:

Een 360 graden groene studio, zes camera´s rondom de studiovloer, optische tracking, aangevuld met de nieuwste technologie op het gebied van augmented en virtual reality: dat zijn de ingrediënten voor mixed reality tv-productie Smart&Dart. Elke werkdag om 17.20 uur te zien bij AVROTROS op NPO Zapp.

Twee teams nemen het in een mixed reality kennisspel Smart&Dart tegen elkaar op in een enorme dome met publiek, bewegende schermen, en decorstukken die in werkelijkheid niet bestaan. Ze worden gegenereerd door de mixed reality-techniek van United.

Door de korte tijd tussen registratie en uitzending moest het programma van AVROTROS live on tape geregistreerd worden. Geen correcties in postproductie, dus. Het was zaak om het in één keer goed te doen.

Mixed reality brengt de fysieke en virtuele wereld samen, door virtuele 3D-elementen toe te voegen aan de werkelijke wereld, de studio van Smart&Dart. Bovendien worden fysieke en virtuele elementen als licht en schermen gezamenlijk en synchroon aangestuurd.

Honderden speciale stickers op het plafond van de studio worden door speciale tracking camera’s geregistreerd om de juiste positie voor de 3D-objecten te bepalen ten opzichte van de uitzendcamera’s.

Gerard de Vries, technisch projectleider voor het virtuele deel van deze productie: “Vroeger bepaalde de koopvaardij aan de hand van de sterren hun locatie in de wereld, nu doet een tracking camera hetzelfde, maar dan aan de hand van de kleine stickertjes in een studio. Er kan zelfs, door het gebruik van de data uit de lens van de camera ingezoomd en scherp gesteld worden op de virtuele elementen in de studio.”

United gebruikt onder meer software gebaseerd op de Unreal Engine die initieel ontwikkeld is voor de gaming industrie .

Remco Bogaard, regisseur van Smart&Dart: “Het geeft ons de ruimte creatief te zijn. We kunnen zelf bepalen of we bepaalde objecten wel of niet in beeld brengen.”

Linda Zuidinga, uitvoerend producent bij Skyhigh TV: “Het is heel erg mooi dat we deze productie namens AVROTROS hebben mogen maken. Mixed reality geeft een extra dimensie aan tv en we gaan zeker kijken of we het bij andere programma’s ook kunnen inzetten.”

www.united4all.nl
www.skyhightv.nl
www.zapp.nl
www.avrotros.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie