Verantwoordelijk in het verkeer met Samsung
25-04-2017 17:42:00 | Door: | hits: 3583 | Tags:

Een derde van de Nederlandse verkeersdeelnemers gebruikt zijn smartphone weleens niet handsfree. Zij voelen sociale druk om oproepen en berichten direct te beantwoorden, blijkt uit onderzoek van PanelWizard*. Samsung neemt zijn verantwoordelijkheid voor de verkeersveiligheid en verwerkt daarom de zin Stuur vast, smartphone los in alle communicatie over smartphones. Daarnaast brengt Samsung een app uit die automobilisten en fietsers helpt hun aandacht op de weg te houden. De In-Traffic Reply App verstuurt automatisch reacties bij oproepen en berichten in het verkeer. Stuur vast, smartphone los wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur & Milieu, Veilig Verkeer Nederland, ANWB, De Fietsersbond, Flitsmeister, RAI Vereniging, Team Alert, Nederland ICT en de Hogeschool van Utrecht.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur & Milieu: “Smartphones zijn handig om mee te navigeren, maar appen achter het stuur is een groot probleem. Het is verleidelijk om toch te reageren op dat berichtje of je sociale media te checken. Als je achter het stuur een paar seconden bent afgeleid, ben je zo een voetbalveld verder. En we zien allemaal de slingerende fietsers. Mooi dus dat de markt met technische oplossingen komt.”

Felix Cohen, directeur Veilig Verkeer Nederland: “Naast de thema's alcohol en verkeer en te hoge snelheden is het gebruik van smartphones tijdens verkeersdeelname debet aan een toenemend aantal verkeersslachtoffers. De aanpak van onze partner Samsung met een zogenoemde In-Traffic Reply-toepassing om verkeersdeelnemers een technisch steuntje in de rug te geven bij het stimuleren van een veilige verkeersdeelname, juichen wij van harte toe.”

Steven van Eijck, voorzitter RAI Vereniging: “Pasgeleden legden we de vraag over smartphonegebruik in het verkeer voor aan het Nederlands publiek (Peil.nl). Ruim 80 procent wil dat er wat aan wordt gedaan, waarbij ruim 40 procent pleit voor een rijmodus die lijkt op de vliegmodus. Dat Samsung deze handschoen nu oppakt met een concreet product, is een mooie stap om de verkeersveiligheid te verbeteren.”

Frits van Bruggen, hoofddirecteur van ANWB"Dat Samsung het gebruik van de telefoon in de auto wil helpen terugdringen is fantastisch. Alle steun is nodig om het aantal verkeersslachtoffers te laten dalen. De ANWB ziet uit naar de samenwerking met deze mondiale aanbieder van smartphones en mobiele devices.”  

Highlights uit het onderzoek naar smartphonegebruik in het verkeer

  • Vooral appen in het verkeer is populair (31%). Bijna een kwart van de automobilisten (23,6%) en ruim een derde van de fietsers (34,4%) belt weleens niet-handsfree onderweg, terwijl sociale media weleens worden bekeken door 13,6 procent van de automobilisten en 13,4 procent van de fietsers.
  • Sociale druk is de hoofdreden om in het verkeer de smartphone te pakken. 39,2 procent van de automobilisten en fietsers voelt druk om te laten weten waar zij zijn of hoe laat zij ergens aankomen. 29,9 procent voelt zich verplicht oproepen en berichten direct te beantwoorden.
  • Verreweg de meeste contactmomenten onderweg zijn privé. Twee op de drie Nederlanders die hun smartphone onderweg gebruiken doet dat om hun partner (66,8%) iets te laten weten, gevolgd door gezinsleden (42%) en vrienden en kennissen (39,5%). Eén op de zes geeft aan ongeveer evenveel privé als zakelijk te bellen of te appen in het verkeer.
  • Mannen gebruiken hun telefoon over het algemeen vaker in het verkeer dan vrouwen.

De app wordt na de officiële lancering in mei toegevoegd aan de Google Play-store. Cheil Amsterdam is verantwoordelijk voor het creatieve concept en hebben in samenwerking met Samsung het project uitgewerkt.

*Onderzoek uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Samsung onder 1351 mensen in de leeftijd van 18 jaar en ouder met fietsen en/of zelf autorijden in hun top 2 van belangrijkste vervoerswijzen. Het online onderzoek vond plaats van 20 tot en met 23 maart 2017.

www.samsung.com/nl/stuurvastsmartphonelos

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie