Radio Garden gaat viral met wereldbol
20-12-2016 09:06:00 | Door: Max Vlugt | hits: 9357 | Tags:

Het online platform Radio Garden, een nieuwe vorm van streaming radio luisteren die vorige week live ging, scoort wereldwijd aandacht. Via een wereldbol op desktop en mobiel kunnen streaming radiostations uit meer dan 3000 steden beluisterd worden. De toepassing werd door Nederlanders bedacht en gemaakt.

Het platform stond een dag lang op nummer 1 bij Reddit en verscheen daarna op blogs wereldwijd: van The Guardian en The Independent tot aan de Süddeutsche Zeitung en The International Business Times. Alleen al de eerste week was de toepassing goed voor meer dan 8 miljoen luistersessies.

Online ontdekkingsreis

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid gaf de Amsterdamse interactieve ontwerpbureaus Studio Puckey en Moniker de opdracht rond het onderzoeksproject ‘Transnational Radio Encounters’ (TRE) een project te creëren. TRE werd uitgevoerd door onderzoekers van zeven universiteiten, archieven en omroepen uit Duitsland, Denemarken, Groot-Brittannië en Nederland. Centraal stond de vraag welke rol radio speelt in identiteitsvorming.

Jonathan Puckey van Studio Puckey, bedenker van het concept van de website: "Ik heb een zo minimaal mogelijke toepassing ontworpen, waar geen uitleg bij nodig is: je landt op de wereldbol, die zoomt in naar de plek waar je bent en je luistert meteen naar radio in de buurt. Wat het startpunt is van een ontdekkingsreis langs talloze radiostations wereldwijd."

Grenzeloze ervaring
Met het project willen de makers benadrukken dat radio geen grenzen heeft en verenigt, in een tijd waarin mensen steeds meer op hun eigen omgeving gericht zijn. Dat was dan ook de reden dat de wereldbol niet is voorzien van grenzen of namen van landen en steden. Radio Garden bevat ook selecties van historische radiofragmenten, jingles en verhalen over het luisteren naar radio.

Voor de site werd gebruikt gemaakt van de laatste mogelijkheden op het gebied van WebGL, waardoor de wereldbol ook bij mobiel gebruik vloeiend weergegeven wordt. Het leeuwendeel van de gebruikers bezoekt de site via mobiele devices en zo’n 30% is terugkerend bezoek.

Wereldwijd interesse

Sinds de lancering hebben zich meer dan 800 radiostations van over de hele wereld aangemeld om te worden toegevoegd aan de live streams. Er worden zoveel mogelijk verzoeken gehonoreerd, waardoor de wereldbol nog verder verrijkt wordt met radiostreams.

http://radio.garden

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie