Wouter van de Pauw en Giel de Winter lanceren productiehuis Signal.Stream
01-08-2022 19:07:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 6139 | Tags:

Ben ik naïef als ik denk dat wij de content-wereld kunnen opschudden en veranderen? We gaan het in ieder geval proberen! Want kijkers zijn streamers geworden en die vereisen simpelweg andere content. Samen met  (ja, de oprichter van StukTV) start ik productiehuis Signal.Stream. 

Waarom en wat gaan we doen?

Een goed idee is een goed idee. Toch passen sommige ideeën beter op YouTube, andere op RTL4 en weer andere op Amazon Prime. Wat werkt op lineaire-TV werkt niet perse goed op een streamingplatform.

Sommige ideeën vertel je beter in 20 minuten, dan in 45 minuten. Op televisie is de lengte (helaas) nog steeds dwingend, terwijl op een streamingplatform de lengte wordt bepaald door het idee en de inhoud. Bij Black Mirror duurt de ene aflevering 41 minuten en de andere 89. Dat zou op TV ondenkbaar zijn.

Toch is voor nog veel content-producenten de brede familieprogramma’s voor de vrijdag- of zaterdagavond de heilige graal. Dat komt omdat het businessmodel van free-to-air-TV afhankelijk is van adverteerders. Dus is de hele keten, van ontwikkelaar tot zender, op zoek naar content die veel kijkers trekt uit de demografie die voor adverteerders interessant is.

Content waar je blij van wordt

Het businessmodel van de streamingplatforms is radicaal anders. Het draait om nieuwe abonnees en een zo laag mogelijke churn. De kijker zit direct aan de knoppen. Want, als het aanbod niet past bij hun wensen stappen ze met een paar drukken over naar de ‘buurman’. Dat maakt het programmeringsspel van streamingplatforms een stuk interessanter. Op basis van data kunnen ze inschatten wat voor soort content ze nodig hebben voor welke periode.

Bijvoordbeeld in het najaar zoeken we nog wat voor vrouwen 20-30 maar op de korte termijn moeten we echt de auto geeks aan ons binden.

Dat vereist niet alleen content-producenten die snel kunnen leveren, maar ook die kunnen nadenken over specifieke behoeftes.

Verhalen voor de niches

Als kijkers willen we meer diversiteit in de formats. Als een serie 3% marktaandeel trekt is dat in het lokale TV-model niet interessant. Als een serie in dertig landen 3% marktaandeel pakt, dan zijn dat flink veel kijkers. Een internationaal streamingplatform kan hierdoor ‘niches stapelen’ en specifieke communities aan zich binden.

De Signal signature

In onze ogen zijn er genoeg interessante ideeën, maar te weinig formats die echt engagen en kijkers massaal activeren (richting een streamingplatform). Wij willen makers helpen hun verhaal strak uit te werken. We brengen hiervoor onze ervaring, die van Giel en mijzelf, samen met die van Geerjanne Bronkhorst (ex-Head of On Demand Content bij Towel). Daarnaast zitten we zelf ook vol met verhalen die we graag willen vertellen. Van een drieluik over de enorme druk die jongeren ervaren tot een politieke thriller en een nieuw perspectief op BN’er docu’s.

De Signal Content Score

Om ervoor te zorgen dat we bezig zijn met verhalen die echt werken in het model van streamingplatforms, hebben we een slag gemaakt in onderzoek naar content. We hebben samen met een externe onderzoeksclub de Signal Content Score ontwikkeld. Daarmee kunnen we niet alleen inschatten hoe succesvol de content is, maar vooral kijken hoe het scoort bij verschillende doelgroepen. 

No alt text provided for this image

Daarmee is ons hele proces data-driven: van conceptontwikkeling tot post-productie. Zo is geen aflevering een seconden te lang. Tegelijk weten we van onszelf dat je ook niet lui moet worden van data. Het is een goede indicator, maar de echte magie wordt gemaakt door mensen. Door de makers.

De kracht van het signaal bepaalt de impact van het verhaal

Met Signal willen we uiteindelijk een ‘clubhuis’ creëren waar men terecht kan met al hun dromen en ideeën. En waar jonge ambitieuze makers de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Door diversiteit achter de schermen te fixen, niet alleen in de verhalen, maar ook in de casting en de decorontwerpen, hoeven we het er aan de voorkant minder over te hebben. We gaan het gewoon doen.

Hoop jullie snel ergens tegen te komen. Op een set, met een kop koffie of ergens anders.

No alt text provided for this image

www.signal.stream