Holbox: André Kuipers en Martin Schröder lanceren jumbopers
10-02-2014 13:35:09 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3261 | Tags:

 

Holbox te Echt neemt op 14 maart de modernste jumbo vellenpers van Europa in gebruik. De lancering van deze pers geschiedt door Astronaut André Kuipers en luchtvaarttycoon dr. Martin Schröder. Die laatste is oprichter van de luchtvaartmaatschappij Martinair. Nog dit jaar zal de 83-jarige zakenman de oudste ruimtevaarder ter wereld zijn als hij vanaf Curaçao de ruimte kiest. Met de aanschaf van de pers is een bedrag van vijf miljoen euro gemoeid. Omdat het bedrijf ook nog eens 5 miljoen Euro investeert in haar productielocatie in Gliwici in Polen, komt de totale investering op 10 miljoen Euro. Samen met de familie Hol zullen de ruimtevaarders de ingebruikname voor hun rekening nemen en de openingshandeling verrichten.

 

De nieuwe pers heeft enorme afmetingen. Hij weegt liefst 140 ton en is ongeveer 30 meter lang. Het gevaarte produceert per uur 13.000 drukvellen ,die een afmeting hebben van ca. 160 x 120 cm. De pers kan ook dikker papier bedrukken en dat biedt de displayfabrikant vele voordelen. De insteltijd is zes minuten, het reinigen van de machine geschiedt automatisch. De nieuwe pers is bedoeld voor het vervaardigen van displays, al wordt de Limburgse glossy Navenant er ook op gedrukt. Algemeen directeur Jan Hol: "Wij willen ons niet positioneren als drukkers, hoewel we natuurlijk wel grote drukpersen hebben. De pers is voor ons een middel om op concurrerende wijze allerhande displays te vervaardigen en deze bovenal op tijd te leveren. Wij maken displays van het begin tot het eind. Van eerste ontwerp tot en met het afvullen. De pers is daarbij een vitaal onderdeel, maar niet het belangrijkste. Dat is onze creativiteit, die al vaak is beloond met wereldwijde patenten."

 

Vijftien vrachtwagens

Voor de nieuwe pers is een speciale fundering gestort. Er waren vijftien grote diepladers voor nodig om alle onderdelen naar Echt te vervoeren. De pers is afkomstig van het bedrijf KBA te Radebeul; dat ligt in het voormalige Oost-Duitsland. Om de pers te kunnen bedienen, is een aantal drukkers van Holbox een paar weken naar Duitsland geweest om alle kneepjes van de machine onder de knie te krijgen. Overigens heeft het bedrijf al een dergelijke pers beschikbaar voor haar productie.

 

Europa

Holbox is in 1976 opgericht door de huidige CEO Jan Hol, die van oorsprong scheepswerktuigkundige is. Na een paar jaar te hebben gevaren, zocht hij zijn toekomst aan wal. Na enkele jaren startte hij met de productie van displays, waarmee het bedrijf uitermate succesvol is. De zaken gingen beter, reden waarom er in 2002 een 20.000 m2 groot pand in Echt werd betrokken. Daar is de onderneming verder gegroeid. Enkele jaren geleden is Holbox ook een fabriek gestart in het Poolse Gliwice. Holbox heeft verkoopkantoren in Nederland, Polen, Engeland en Frankrijk. Er werken rond de 350 mensen. De afzet vindt plaats in heel Europa. 

 

www.holbox.nl

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie