Bunge Mtaani: Parlement van de straat
29-08-2014 10:40:49 | Door: Nico Scherphuis | hits: 2250 | Tags:

 

De bewoners van informal settlements in Afrika worden vaak over het hoofd gezien. Traditionele media zijn doorgaans niet geïnteresseerd - tenzij er sprake is van een flinke ramp - en verslaggevers van buitenaf kennen meestal de locale situatie onvoldoende. Om die reden werd eind 2010 het Nairobi Community Media House opgericht met steun van de Voices of Africa Media Foundation in Haarlem. De werknemers van dit mediahuis zijn allen afkomstig uit de slums van Nairobi en zij zijn getraind om video producties te maken. Ook is hen geleerd hoe je de slumbewoners kunt betrekken om zaken in de openbaarheid  te brengen die van belang zijn voor de locale community.

 

Bovendien is hen geleerd hoe je met het produceren van content geld kunt verdienen. Het Nairobi Community Media House (NCMH) kent een BV structuur. De helft van de aandelen is in handen van de werknemers en de andere helft berust bij de Voices of Africa Media Foundation in ruil voor het beschikbaar gestelde startkapitaal.  Doelstelling is om het mediahuis winstgevend te maken zodat de reporters onafhankelijk zijn in hun verslaggeving. In 2013 slaagde het NCMH er al in een kleine winst te behalen.

 

Een van de producties die het NCMH publiceert is het African Slum Journal. Inmiddels zijn er 80 afleveringen van verschenen. Ook produceert men in opdracht van NGO's en ontwikkelt men formats voor de locale televisie.

 

Een belangrijk project om de slumbewoners te laten participeren is het Bunge Mtaani project. Bunge Mtaani is Swahili voor Parlement van de straat.

 

Onlangs heeft het team in Nairobi een video geproduceerd die de opzet en doelstellingen van het project in beeld brengt.

 

 

NGO's kunnen het NCMH vragen om slum journals te wijden aan hun projecten - tegen een sponsorvergoeding.

 

www.ncmh.or.ke 

www.voamf.org

 

 

  23 september: Elfde Nederlands MediaNetwerk Event

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie