Fontys onderzoekt geautomatiseerde nieuwsredactie
16-07-2014 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3450 | Tags:

Het interdisciplinaire Fontys Lectoraat Media (Journalistiek, Economie, ICT, Communicatie, Kunsten) ontvangt financiële ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor de Pers voor onderzoek naar de invloed van technologie op het vertellen van verhalen.

 

Binnen dit eenjarige onderzoek ontwikkelt Hille van der Kaa met haar kenniskring onder meer tools die het mogelijk maken om automatisch verhalen te vertellen. Ze werkt hiervoor samen met de Universiteit van Tilburg en mediapartners ANP, Telegraaf Media Groep en De Correspondent. Naast de ontwikkeling van de tools kijkt Van der Kaa met studenten en docenten naar de implicaties van dit soort nieuwe technologieën voor het toekomstige werkveld van de studenten van de betrokken instituten.

 

Met de ondersteuning van 45.000 euro vanuit het Stimuleringsfonds maakt het lectoraat tools die automatisch teksten versimpelen, teksten analyseren en teksten produceren. Een proefopstelling waarbij door middel van sportsensoren een automatische wedstrijdverslag wordt gemaakt, vormt onderdeel van het project. De onderzoekers maken gebruik van open source codering, waardoor de kennis aan iedereen beschikbaar wordt gesteld.

 

De eenjarige onderzoekslijn vormt de start van een vierjarig onderzoeksplan waarbij geëxperimenteerd wordt met een volledig geautomatiseerde nieuwsredactie.

 

 

www.futuremedialab.nl

www.fontys.nl

 

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures en stages in media en marketingcommunicatie