Holland Doc 24 gaat verder als NPO Doc
13-02-2014 12:28:22 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3805 | Tags:

Het digitale documentairekanaal Holland Doc 24 verandert na bijna tien jaar van naam. Het kanaal, dat in december 2004 van start ging, gaat vanaf 10 maart  verder als NPO Doc. Waarom? Omdat de Nederlandse Publieke Omroep, waar Holland Doc 24 onderdeel van is, heeft besloten om de themakanalen één duidelijk gezicht te geven.

 

Vanaf 10 maart krijgt het kanaal ook een nieuw jasje, dat qua vormgeving beter aansluit bij de huisstijl van Nederland 2. Het documentairekanaal NPO Doc biedt namelijk verdieping bij de programmering van deze televisiezender. Dat Holland Doc 24 voortaan NPO Doc heet, betekent niet dat de invulling van het themakanaal verandert. Je kunt bij NPO Doc nog steeds 24 uur per dag terecht voor de mooiste documentaires, films uit binnen- en buitenland, van oude meesters en jong talent, over wetenschap, geschiedenis en maatschappelijke onderwerpen.

 

Een overzicht van de dagelijkse programmering van NPO Doc

Elke avond vertonen we direct na het achtuurjournaal documentaires die de dag ervoor ’s avonds laat op Nederland 2 te zien waren. Maar we brengen ook eigen programmering: een wekelijks wisselend programma, met iedere avond een documentaire over een specifiek thema. Vaak sluit dat thema aan bij de programmering van Nederland 2 in die week.

 

Daarnaast reserveren we iedere dag tijd voor onze vaste rubrieken. Maandagavond blijft wetenschapsavond, en elke dinsdagavond vertonen we films over mensenrechten in samenwerking met Movies that Matter.  Op woensdagavond kun je bij ons terecht voor historische documentaires. Iedere donderdag zenden we onder de titel RegioDoc regionale documentaires uit. De donderdagavond is een keer per maand gereserveerd voor een IDFA Special. En vrijdagavond houden we vrij voor De Doc 40. Onder die titel presenteert Daphne Bunskoek bijzondere documentaires, die nog niet eerder op de landelijke televisie te zien zijn geweest.

 

Ook de weekendprogrammering blijft hetzelfde: zaterdagmiddag brengen we wetenschap, en de zondagmiddag is voor geschiedenisliefhebbers. Ook presenteren we iedere zondag documentaires van jonge talentvolle makers in de rubriek Makers van Morgen, en jeugddocumentaires onder de titel Zapp Echt Gebeurd.

 

Natuurlijk blijft er op NPO Doc ook ruimte voor programma’s die we zelf produceren. In Regisseur aan de keukentafel voeren Chris Kijne en Sarina Vitta gesprekken met makers over hun documentaire, die vlak daarvoor vertoond is op Nederland 2. In de serie Gesprek op 24 interviewen Chris Kijne en Pieter van der Wielen vooraanstaande wetenschappers uit het buitenland. En in Oude bekenden komen historici aan het woord over hun fascinatie voor beroemde of beruchte figuren uit de geschiedenis. Nieuw op NPO Doc is de serie De hoofdpersoon. Sarina Vitta gaat hierin het gesprek aan met de hoofdpersoon uit een documentaire die op Nederland 2 te zien is.

 

De programmering van NPO Doc op een rij

Maandagavond               Wetenschap
Dinsdagavond                  Movies that Matter Filmavond
Woensdagavond             Geschiedenis
Donderdagavond            RegioDocs en een keer per maand IDFA Special (vanaf 5 april maandelijks op de zaterdagavond)
Vrijdagavond                    Daphne Bunskoek presenteert De Doc 40
Zaterdagmiddag              Wetenschap
Zondagmiddag                 Geschiedenis, Makers van Morgen en Zapp Echt Gebeurd

Iedere week dagelijks documentaires rond een bepaald thema.

 

De website hollanddoc.nl verandert in npodoc.nl, maar blijft voorlopig nog wel vindbaar onder het adres www.hollanddoc.nl. De vormgeving van onze online portal verandert pas in de zomer van 2014. In die periode wordt de portal volledig vernieuwd.

 

De televisie documentairerubriek Holland Doc op Nederland 2 heet sinds 3 februari  2Doc. Ook de documentairerubrieken NCRV Dokument en VPRO Import zijn opgegaan in 2Doc. De naam Holland Doc Radio blijft voorlopig bestaan.

 

NPO Doc is vanaf 10 maart 2014 te bekijken op de volgende manieren
Via de live stream op het internet: www.npodoc.nl

Bij UPC Digital op: kanaal 309

Bij CAIWAY op: kanaal 118

Bij Ziggo op: kanaal 212

Bij Interactieve tv van KPN: kanaal 102

Bij Delta: kanaal 35

 

www.hollanddoc.nl 

 


  

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie

 

  Cross Media Congres | 14 mei 2014 | Amsterdam