inBeacon werkt samen met SAIL Amsterdam
18-08-2015 10:14:00 | Door: | hits: 5829 | Tags:

Naast historie heeft SAIL dit jaar ook een primeur op het gebied van mobiele innovatie in petto. Met behulp van long range beacons en het in Nederland ontwikkelde inBeacon software platform krijgen toeschouwers via de SAIL-app automatisch informatie over de schepen zodra ze in de buurt zijn.

Tijdens de SAIL-in parade wordt gebruik gemaakt van speciaal ontwikkelde long range beacons die een bereik van 300 - 350 meter hebben. Aan beide kanten van het tallship worden beacons geplaatst, waardoor ook de toeschouwers op de kade van het soms wel 400 meter brede Noordzeekanaal worden bereikt. De informatie over het schip zal automatisch worden verstrekt als de toeschouwer de gratis SAIL-app heeft geïnstalleerd en Bluetooth aan heeft staan. 

Hoog in de mast van de Bark Europa zal een webcam worden geïnstalleerd die unieke live overzichtsbeelden uitzendt. De toeschouwer krijgt via de SAIL-app een link naar deze beelden zodra de Europa langs vaart.

Innovatieve technologie met een Nederlands karakter

Beacon technologie is gebaseerd op de Bluetooth 4.0 standaard. Deze gebruikt veel minder energie dan oudere Bluetooth technieken en is beschikbaar op alle iPhones sinds zomer 2012 en op alle Android toestellen sinds zomer 2013. 

Tot voor kort hadden beacons een bereik van maximaal 50 meter. Dit is bij recente modellen geoptimaliseerd tot een effectief bereik van 100 meter. De long range beacons die tijdens SAIL worden ingezet hebben speciaal ontwikkelde chips die een effectief bereik tot ruim 300 meter mogelijk maken.

Het Nederlandse inBeacon heeft een cloud software platform ontwikkeld dat alle faciliteiten biedt om de interactie met de eigenaar van de smartphone zo relevant mogelijk te maken. Het platform levert een schakel in the internet-of-things door de offline en online beleving van de gebruiker van de smartphone op passende wijze te verbinden. 

De smartphone reageert op de omgeving, of de omgeving reageert op de smartphone. Het is aan de leverancier om de service zo relevant mogelijk te laten zijn en de privacy te waarborgen, terwijl de gebruiker de controle behoudt door zelf te bepalen om wel of niet gebruik van de technologie te maken. 

Interactie aan de kade

Wanneer de schepen aan de kade liggen worden bezoekers uiteraard ook geïnformeerd over de tallships, maar nu binnen een bereik van een meter of 50. 

In de buurt van het waterbassin voor het NK waterfietsen worden bezoekers worden uitgenodigd om zelf deel te nemen en ook informatie krijgen over BN'ers die binnen afzienbare tijd aan de start gaan verschijnen om te waterfietsen. 

In de buurt van het Nederlandse Staatsloterij terrein zal informatie worden verstrekt over het verkrijgen van dagloten ten bate van watersporters met een handicap. 

Op gezette tijden worden tijdelijke kortingsacties geïnitieerd bij de verkooppunten van de SAIL Amsterdam kleding.

De beacon netwerken staan volledig ter beschikking van de SAIL organisatie om in voorkomende gevallen op dat moment op die plaats relevante informatie aan de bezoeker te verstrekken. Dit kan ook eventueel informatie over lokale calamiteiten betreffen.

Beacon netwerken

Naast de speciaal voor SAIL Amsterdam geplaatste beacons op de tallships, bij de verkooppunten en op het SAIL terrein, wordt ook gebruik gemaakt van specifieke punten in het netwerk van de Amsterdam Beacon Mile en van Sowifi. De Amsterdam Beacon Mile is een openbaar netwerk van de Gemeente Amsterdam tussen het Centraal Station en de Marineterrein bij het Scheepsvaart museum dat afgelopen maand in gebruik is genomen. Het Sowifi netwerk wordt benut bij een vijtigtal horeca gelegenheden binnen de verschillende ‘oceanen’ van SAIL Amsterdam.

inBeacon co-founder Remco Bron: “Je merkt dat veel mensen in Nederland uitkijken naar SAIL 2015, maar de beacon implementatie trekt ook in het buitenland de aandacht. Wat we gaan doen is uniek in de zin van het gebruik van long range beacons, aantallen bezoekers en het koppelen van meerdere beacon netwerken. We gaan ervoor om in Nederland iets innovatiefs neer te zetten wat nog nergens ter wereld is vertoond. Als het lukt mogen we daar allemaal trots op zijn!”

SAIL-app

Alle beacon interacties vinden plaats via de SAIL-app die gratis verkrijgbaar is in de Apple iTunes store en Android Play store. Het enige wat de bezoeker hoeft te doen is zorgen dat de app op de telefoon staat en Bluetooth aanstaat. Het systeem werkt op alle nieuwe iPhones vanaf versie 4S en op zo goed als alle nieuwere Android toestellen vanaf versie 4.3.

www.inbeacon.nl
www.sail.nl
www.ibeaconlivinglab.com
www.sowifi.com

Lees ook het interview wat wij deden met Remco Bron over inBeacon

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie