Metamorfose RTL Nieuws
03-05-2014 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 8267 | Tags:

 

Merel Westrik en Rick Nieman presenteren op 5 mei om 19.30 uur de eerste RTL Nieuws-uitzending vanuit de nieuwe studio.

 

Op 5 mei om 19:30 uur introduceert RTL Nieuws één herkenbare en onderscheidende identiteit voor al haar activiteiten op tv, web en app. RTL Nieuws, RTL Z, Editie NL en RTL Weer en Verkeer krijgen een nieuwe studio, huisstijl, leaders en geluid. Dezelfde dag gaan ook de website en apps over.

 

Mee met de tijd

Harm Taselaar, hoofdredacteur RTL Nieuws: ”De wereld van het nieuws is veranderd. Mensen checken nu massaal de hele dag op hun telefoon of tablet het laatste nieuws. Ook RTL Nieuws is in die jaren veranderd. We hebben apps ontwikkeld en brengen naast kant en klare nieuwsverhalen het allerlaatste nieuws in een live nieuwsfeed met non-stop updates. Je moet met je tijd meegaan. Stilstand is achteruitgang. De rebranding ondersteunt en versterkt deze nieuwe koers van RTL Nieuws.”

 

Een herkenbare identiteit

De hele nieuwe look and feel is gecreëerd door de Britse ontwerpers Mark Porter (van Mark Porter Associates) en Dylan Griffith (van Smörgåsbord Studio). Caroline Schnellen, Marketing & Communicatie RTL Nieuws: “In de afgelopen anderhalf jaar zijn Mark Porter en Dylan Griffith verantwoordelijk geweest voor het opnieuw ontwerpen van elk visueel aspect van RTL Nieuws, RTL Z en RTL Weer en Verkeer. Hierdoor hebben we nu één herkenbare identiteit voor al onze platformen. Of we het nieuws nu kijken op tv, volgen via internet of mobiele apps, we zien de wereld steeds door een rechthoekig kader of frame. Dit frame is de basis geworden voor onze visuele identiteit, van de nieuwe logo’s tot aan het decor in de nieuwe studio.”

 

Nieuw tijdperk

Designer Mark Porter: “In een wereld waar de meeste tv-vormgeving nog vastzit in de jaren tachtig, gingen we op zoek naar een fris idee voor RTL Nieuws. Televisiezenders hebben niet langer een monopolie op het nieuws. We leven in het tijdperk van Twitter, Facebook en YouTube waarin mensen zelf op zoek gaan naar wat er speelt in de wereld.” Dylan Griffith vervolgt: “We hebben een omgeving gecreëerd waar presentatoren en redacteuren duidelijk en direct met het publiek kunnen communiceren. Typografie, kleur- en beeldgebruik spelen allemaal een belangrijke rol bij het zo goed mogelijk vertellen van nieuwsverhalen. Het frame is niet alleen de basis voor de nieuwe huisstijl, maar staat voor wat RTL Nieuws elke dag doet: uit de tsunami van informatie, dát nieuws selecteren dat er voor hun publiek toe doet.”

 

Nieuwe studio en regie

Marc Schreuder, adjunct hoofdredacteur RTL Nieuws: “De metamorfose van RTL Nieuws is een omvangrijk project. Niet alleen de huisstijl, maar ook de website, apps en muziek hebben we aangepast. De studio en regie waren ook aan vernieuwing toe. Na de goede ervaringen een paar jaar geleden bij de vorige verbouwing hebben we weer samengewerkt met het Belgische ontwerpbureau Pièce Montée. We maken nu gebruik van de nieuwste technieken, zoals robotcamera’s en virtuele technieken, augmented reality, waarbij beelden levensgroot op verschillende plekken kunnen worden geprojecteerd.”

 

Bij de nieuwe koers van RTL Nieuws hoort ook een nieuw geluid. De nieuwe leadermuziek is gemaakt door Martijn Schimmer van Schimmer Music Productions

 

Eerste uitzending RTL Nieuws op 5 mei om 19.30 uur.

RTL Z en Editie NL nemen op dinsdag 6 mei de nieuwe studio in gebruik.

 

www.rtl.nl

 

 

Banner