New Balance sponsor 100 jaar oude ANWB voettocht Amsterdam - Arnhem
01-05-2014 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 5811 | Tags:

 

In 1914 opende de ANWB de eerste bewegwijzerde wandelroute van Nederland. Bijna honderd jaar later brengt Op Pad de oorspronkelijke wandelroute van Amsterdam naar Arnhem opnieuw in kaart. Zes heerlijke etappes, een wandelroute dwars door het hart van Nederland.

 

Het idee kwam van de heer Pos, tweede voorzitter van de ANWB. Een bewegwijzerde wandelroute dwars door Nederland, zou dat geen mooie promotie voor de Bond zijn? Het Dagelijks Bestuur van de ANWB stemde in 1913 toe. De Kampioen plaatste een vacature voor iemand die het hele wandeltraject in kaart kon brengen en beschrijven.

 

Uit de 242 sollicitanten werd de heer J.D.H. Beckering, kapitein van het Indische Leger, gekozen. De wandelroute was 150 kilometer lang en bewegwijzerd met ruim 700 bordjes. Onderweg stonden vier stenen informatiepanelen en er kwam een boekje met extra informatie en wandelkaarten. Het hele project kostte drieduizend gulden. De wandelroute werd op 26 mei 1914 feestelijk geopend.

 

 

In 1951 werd het traject nog eens geactualiseerd. Op Pad begon in 2011 met het opnieuw in kaart brengen van het oorspronkelijke traject uit 1914. Naar schatting 80% van de wandelroute Amsterdam - Arnhem is nu, bijna honderd jaar later, nog steeds te lopen over dezelfde wegen en paden als toen.

 

New Balance is de sponsor van deze route. ANWB brengt ook en app uit voor de wandelroute. In de toekomst zal de ANWB vaker dit soort van samenwerking zoeken.

 

www.anwb.nl/oudstewandelroute

www.anwbmedia.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banner