Onderzoek Psychologie Magazine: Helft van de mensen angstig achter het stuur
19-02-2014 12:42:26 | Door: Nico Scherphuis | hits: 3101 | Tags:

Bijna de helft van de mensen met een rijbewijs zit weleens nerveus of angstig achter het stuur. Vooral vrouwen hebben last van rijangst: een op de zes vrouwen (16 procent) staat het zweet in de handen als ze moet rijden, tegenover slechts 3 procent van de mannen.

 

Dat blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine. Meer dan 1350 bezoekers van psychologiemagazine.nl — ruim 1160 vrouwen en 200 mannen, allen in het bezit van een rijbewijs — vulden de vragenlijst in.

 

De opvallendste resultaten:

• Veel vrouwen zijn rijmijders: eenderde van de vrouwen verzint soms smoezen om maar niet te hoeven rijden, zoals ik ben te moe. Een kwart van de vrouwen in het onderzoek ziet zó op tegen autorijden dat ze liever het openbaar vervoer kiest – ook als hun reistijd daardoor veel langer is. Terwijl amper 5 procent van de mannen dat doet.

 

• De top-5 van angsten bij vrouwen:

1. Bij slecht weer rijden (55 % is hier bang voor)

2. In het buitenland rijden (46 %)

3. In het donker rijden (43 %)

4. Inparkeren (39 %)

5. Een ongeluk veroorzaken (35 %)

 

• Mannen hebben vooral moeite de controle los te laten: bijrijder zijn is voor hen de grootste angst (28 %).

• Mannen zijn een stuk zelfverzekerder op de weg. Ruim de helft van de mannen is ervan overtuigd dat hij beter kan autorijden dan de meeste andere mensen. Slechts eenderde van de vrouwen denkt dat ze beter kan rijden dan anderen.

 

Rijangst komt vaak door routinegebrek

Rijangst is heel goed te verhelpen, zeggen psychologen. Met veruit de meerderheid van de mensen die er last van hebben, is waarschijnlijk niets ernstigs aan de hand: bij hen wordt de angst vooral veroorzaakt door een gebrek aan routine.

 

Lees hier het volledige artikel over rijangst  – inclusief de resultaten van het onderzoek uit het maartnummer van Psychologie Magazine.

 

Het maartnummer van Psychologie Magazine ligt vanaf 20 februari in de winkel.

 

www.psychologiemagazine.nl
 
   

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

 Vacatures in media- en marketingcommunicatie

 

 

  Cross Media Congres | 14 mei 2014 | Amsterdam