[ZenithOptimedia case] Radio werkt voor Beaphar
07-10-2013 23:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 5689 | Tags:

Beaphar, ontwikkelaar van gezondheids- en verzorgingsproducten, medicijnen en voedingsmiddelen voor het welzijn van huisdieren, heeft met de inzet van radioreclame een groei van maar liefst 50% in sales - in 3 opeenvolgende maanden - ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder weten te bewerkstelligen. Beaphar adverteerde voor haar producten Multi-X en Fiprodog/ Fiprocat. Ook is er een verdubbeling in merkvoorkeur gerealiseerd met de radiocampagne op de zenders Q-music, Sky Radio en 100% NL.

 

Radio als emotional multiplier

Met een relatief klein budget toch een uitstekend resultaat bereiken? Beaphar bewijst dat het kan. In alle drie de ingezette radiocommercials, gericht op katten- en hondenbezitters, is zeer goed gebruik gemaakt van herkenbare diergeluiden. De passie van Beaphar voor huisdieren komt terug de commercials. Zacht ‘gemiauw’ en ‘gespin’ van een kat, vrolijk ‘blaffen’ en ‘hijgend geluid’ van een hond geven je het gevoel een vrolijk dier bij je te hebben: vrolijk dankzij Beaphar.  

 

Positieve effecten in awareness als sales  

 

Ondanks de relatief lage mediabestedingen en de grote druk van concurrenten in dezelfde periode is effect op awareness te zien. Onder kattenbezitters stijgen de merk- en reclamebekendheid van Beaphar  tijdens de campagne met respectievelijk 32% en 50%.

De evoked set, een combinatie van merkvoorkeur en overweging, speelt een grote rol bij het nemen van de aankoopbeslissing. Onder de totale doelgroep zien we een verdubbeling in merkvoorkeur en stijgt de overweging met 75 procent. Ook onder zowel katten- als hondenbezitters is Beaphar gestegen op beide componenten. De evoked set onder kattenbezitters stijgt tijdens de campagne met 67%, na afloop van de campagne wordt een stijging van  44% gemeten. Onder hondenbezitters zien we een stijgende trend van 56 procent. Radio werkt, óók voor Beaphar!

 

Paul Snep, commercieel directeur Beaphar Nederland: "De samenwerking tussen ZenithOptimedia, Sky Radio, 100% NL, Q-music en ons was zeer prettig. We hebben snel kunnen schakelen, de lijnen waren kort. De producten van Beaphar zijn veelal seizoensgebonden. Met radio is goed in te spelen op het weer en de weersverwachtingen. Dit maakt de boodschap extra relevant voor de honden- en kattenbezitters en zet aan tot directe actie bij consumenten. Dat was duidelijk zichtbaar in de sales, aangezien deze met 50 procent groeide in drie opeenvolgende maanden! Radio heeft een flinke bijdrage geleverd aan de merkbekendheid van de verschillende producten. Het onderzoek leverde verder duidelijke resultaten op die handvatten bieden voor de verdere inzet van radioreclame. We gaan nu bekijken op welke wijze wij de radiocampagnes nog effectiever in kunnen zetten waarbij meer producten van Beaphar betrokken worden zonder dat dit afbreuk doet aan onze boodschap. Radioreclame werkt voor Beaphar in ieder geval goed, het fine tunen kan nu beginnen.”

 

Ralph Sluis, research director ZenithOptimedia: “Om de antivlooien producten van Beaphar bij de consument top of mind te maken op het moment dat de behoefte ernaar het grootst is, hebben we geadviseerd om het mediumtype radio flexibel in te zetten. De behoefte aan antivlooien producten is het hoogst bij erg warm weer en daarom is op basis van de weersvoorspellingen het mediaplan continu geoptimaliseerd, Live ROI zoals wij dat noemen. Deze manier van communicatie heeft tot een geweldig resultaat geleid, waar zowel onze klant als de betrokken radio exploitanten erg blij mee zijn.”

 

Over het onderzoek

De eerdergenoemde resultaten komen uit onderzoek dat is uitgevoerd door ZenithOptimedia middels web interviewing (CAWI). In de periode mei-juli 2013 hebben 948 ‘boodschappers tussen 20-49 jaar met kat en/of hond’ de online vragenlijst ingevuld. In dit onderzoek is zowel een 0-, 1- als een 2-meting uitgevoerd.

 

www.zenithoptimedia.nl

www.beaphar.nl

 

 

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie