[Column] Didier Kick: Het jaar van het jaar
09-01-2017 15:15:00 | Hits: 3413 | columnist: Didier Kick | Tags:

Het jaar is begonnen. Het jaar waarin iedereen ergens aan gaat beginnen en waarin van alles verwacht wordt, ook in de media. Voor mij begint dit jaar pas op 19 januari of misschien wel op 13 april, random. Begin wanneer je wilt en verwacht pas zo laat mogelijk. In verwachtingen schuilen aannames en die duwen je in hokjes. Hokjes zijn prima, zolang er maar deurtjes in zitten. Zo voorkomen we teleurstelling en zetten we waarheden niet vast. Immers, ieder hokje heeft zijn eigen waarheid. Nietzsche schreef ooit 'And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music'.

Waarheid is altijd gekaderd

Laten we in 2017, zeker met de verkiezingen voor de deur, meer vragen naar wat voor muziek mensen horen. De metaforische muziek uit Nietzsches quote. Als wij denken 'goh, wat een belachelijke opmerking', laten we dat dan niet uitspreken, maar vragen waar de gedachtegang vandaan komt. Daarmee voorkomen we een elitaire en aanmatigende houding van media-makend Nederland.

In mijn tijd als programma-producer bij 3FM kwamen er zo nu en dan boze reacties van luisteraars binnen. De neiging die je dan als producer hebt, is om boos terug te bellen of zonder bellen die persoon uit te foeteren. Ik pakte altijd de telefoon, belde die persoon op, zonder cynisme, en vroeg (namens de niet bestaande 3FM-klantenservice) op welke manier wij het programma zouden kunnen verbeteren. Dan waren er zo nu en dan mensen die helemaal los gingen, maar aan een luisterend oor genoeg hadden om af te koelen. Uiteindelijk behield ik hem of haar daarmee als luisteraar, kreeg ik informatie over hoe luisteraars het programma beoordelen en tot slot voorkwam ik een open zenuw waardoor mensen een nog korter lontje krijgen.

Zwart, wit, hoogopgeleid, laagopgeleid, stemmend op de SGP of stemmend op de SP, laten we in 2017 ons oprecht interesseren in elkaar. Anonimiteit is geen vrijbrief om te schieten. Laten we zelfs anoniem luisteren. Je hoeft niet altijd lief te zijn. Het zou al fijn zijn als je begrijpt dat iedereen zijn eigen waarheid heeft, die al dan niet door de norm is gecreëerd.  

PS. Dit is mijn waarheid. Laat het me vooral weten als je het idee hebt dat ik niet helemaal de juiste muziek hoor.

 

Didier Kick is zenderproducer, conceptontwikkelaar en marketeer.  
@didierkick

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie