[Interview] Mireille van Ark (BNR Nieuwsradio): journalisten zijn steeds vaker zelf boegbeeld dan een hoofdredacteur
12-05-2022 11:43:00 Door: David de Jong | Hits: 9699 | Tags:

Mireille van Ark is sinds 1 februari 2020 bij FD Mediagroep hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio en werkt sinds 2014 voor deze commerciële nieuwszender. We spreken haar over de coronacrisis alsmede over de huidige en toekomstige ontwikkelingen bij de nieuwszender.

Vlak nadat je hoofdredacteur werd van BNR Nieuwsradio brak de coronacrisis uit. Najaar van 2020 kondigde FD Mediagroep aan dat er 10 fte’s en 10 freelanceplekken vervielen en werden de programma’s met minder mensen gemaakt.

Hoe was die periode? Hoe kijk je daar op terug?

Ik kijk terug op een tijd waar er veel gevraagd is van onze redactie en dat ik heel trots ben op alle redacteuren die heel hard gewerkt hebben onder ingewikkelde omstandigheden. Dat we onlangs hebben kunnen vaststellen door een aantal mooie successen dat we back on track zijn en misschien nog wel beter geworden door scherpere keuzes te maken.

Audify rapporteerde dat in 2021 er branchebreed met 209,5 miljoen euro aan omzet (188,6 miljoen voor spot en 13 miljoen non-pot) een recordopbrengst hoger dan ooit was. Ook het eerste kwartaal was een goed kwartaal voor de radiosector (41,7 miljoen omzet, 15,7 procent meer).

FD Mediagroep (waar naast BNR Nieuwsradio ook het FD en Company.info onder vallen) schreef mooie cijfers in 2021 met 12,5 procent omzetstijging naar 99 miljoen euro en een operationeel resultaat van 18 miljoen euro (63,6 procent meer). 

Hoe is dat bij jullie gegaan – als je BNR Nieuwsradio los ziet? Hoe verklaren jullie deze mooie resultaten?

De groep bestaat uit veel meer dan FD en BNR Nieuwsradio. Er zit ook een databedrijf bij en daar zat de groei. Commerciële nieuwsradio blijft een uitdagend model vanwege de hoge kosten die te maken hebben met distributie en omdat nieuwsradio maken arbeidsintensief is. Uiteraard willen we als BNR een gezond bedrijf zijn en een positieve bijdrage leveren aan de groep in elke geval geen negatieve bijdrage. Dat is mijn eer te na.

Hoe kijken jullie aan tegen 2022 en de verwachtingen daarvoor? Is er weer ruimte voor investeringen en hoe investeringen en bouwen jullie?

Omdat we nu flexibeler zijn, zijn we ook een stuk wendbaarder geworden en kunnen we makkelijker meebewegen met de markt. De investeringen die we doen, zitten vooral in onze digitale kanalen omdat we in coronatijd zagen hoe belangrijk die voor ons zijn wanneer mensen niet in de auto zitten. BNR.nl is vernieuwd en ook de BNR App is aangepast.  

Enige maanden geleden kreeg BNR Nieuwsradio de licentieverlenging met de geclausuleerde voorwaarden tot aan 31 augustus 2025 voor de FM- en DAB+-frequenties waarbij niet betaald hoeft te worden aan de staat voor de frequenties. Hoe kijk je terug op het traject van de licentieverlengingen?

We hebben destijds niet gevraagd om financiële steun vanwege de coronacrisis maar wel om zekerheid voor de komende jaren. Daar is heel grondig onderzoek naar gedaan en de uitkomst met zekerheid is voor ons wenselijk.

Wat betekent deze licentieverlenging voor BNR Nieuwsradio en de mogelijkheden voor de komende 3 jaar?

Dat betekent zekerheid om ook te kunnen investeren in een mooie programmering en nieuwe gezichten en mensen aan te trekken. Investeringen bestaan dan uit het aantrekken van boegbeelden en het ontwikkelen van interessante formats.

Gezien de luistercijfers lijkt (lineaire) radio succesvoller te zijn bij een steeds ouder wordende groep luisteraars. De gemiddelde radioluisteraar sectorbreed is 51,3 jaar oud. BNR Nieuwsradio kent een gemiddelde luisterleeftijd van 53,8 jaar. Dat is wel jonger dan NPO Radio 1 (63,5) (bron cijfers NLO). Hoe zien jullie deze ontwikkeling?

We zien dat bij ons de groep luisteraars tussen de 25-35 groeit. We maken ook programma’s als BNR Breekt die zich meer richt op de young professional. Onze doelgroep neemt nog deel aan het arbeidsproces en ik denk dat dit een verschil is met bijvoorbeeld NPO Radio 1.  

De term radio is onderdeel geworden van het begrip audio. Waarbij onder audio naast radio, ook podcasts en streaming diensten vallen. BNR Nieuwsradio was een van de eerste die podcasts ging maken en onderdeel maakte van de strategie. Jullie maken er nu veel die soms uitmonden tot uitzending op de radio. Hoe zie je die ontwikkeling en hoe speelt BNR Nieuwsradio daar op in?

De podcastmarkt wordt langzaam volwassen. In de NLO podcastranker stond BNR in maart/april op plek 2 van de mediabedrijven met de meeste downloads, meteen achter NPO. Dat is te danken aan het feit dat we vroeg in deze markt zijn gestapt en ook veel expertise hebben opgebouwd. Zowel redactioneel als met verdienmodellen en digital advertising.

Wanneer is een uitzending of idee het waard te maken als podcast en waneer is die geschikt voor uitzending op de radio?

Op het moment dat het thema ineens breder maatschappelijk gaat leven. Denk bijvoorbeeld wanner er Amerikaanse verkiezingen zijn. Op zo’n moment heeft een Amerika-podcast meer relevantie voor een grote groep luisetraars. Of een thema als crypto, eerst klein in omvang maar snelgroeiend en met een vaste schare fans.

BNR Nieuwsradio lijkt programmatisch vooral een mix van nieuws en zakelijk nieuws. Ooit was het puur zakelijk, nu een mix. Hoe zie jij dat?

Ik denk dat we weer iets meer de zakelijke kant zijn opgeschoven dan een paar jaar geleden. Het bestaansrecht is het zakelijk domein en daar zijn we ook goed in. Neemt niet weg dat wanneer je ondernemer bent je bovengemiddeld geïnteresseerd bent in geopolitiek dus dat is ook een belangrijk domein binnen onze programmering.

Visual Radio is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Ook BNR Nieuwsradio heeft een videostream. Hoe kijk je aan tegen dit fenomeen? Gaan jullie er meer mee doen?

We hebben onze video livestream onlangs verrijkt met meer visuals en ook nieuwsberichten. We zien dat er vraag naar is maar we blijven in de kern een audiobedrijf.  

Steeds vaker spelen partnerships een rol in journalistieke uitingen. Ook BNR Nieuwsradio heeft (commerciële) partnerships bij de uitzendingen. Maar hebben zij ook invloed bij de uitzendingen? Hoe werkt dat bij jullie?

We zijn afhankelijk van sponsoren maar journalistiek 100 procent onafhankelijk. De partners waarmee we samenwerken beseffen ook dat de onafhankelijkheid een belangrijke waarde is die zij mede mogelijk maken en daar ook trots op zijn. Die onafhankelijkheid is gewaarborgd in ons redactiestatuut.

Hoe kijk je aan tegen het initiatief New Business Radio?

Ik zie wel eens iets voorbij komen maar heb me er verder niet in verdiept. Maar prima dat ze er zijn.

Traditioneel is het journalistiek leiderschap iets van een hoofdredacteur die top/down werkt, zijn of haar wil is min of meer wet. Hoe zie jij het journalistiek leiderschap anno 2022?

Ik zie grote veranderingen als het gaat om journalistiek leiderschap en dat was denk ik ook hoog tijd. Journalisten zijn steeds vaker zelf het boegbeeld voor een merk dan bijvoorbeeld een hoofdredacteur van een krant of medium. Ook spelen data een veel grotere rol bij het nemen van beslissingen die vroeger vaker op ervaring en intuïtie werden genomen. Haar of zijn wil is wet werkt niet in een digitale transitie waar veel journalistieke organisaties mee te maken hebben. Dus is de ontwikkeling van redacteuren steeds belangrijker, de motivatie en een uitdagende werkomgeving. Ik zie dat naast de inhoud als een van mijn belangrijkste taken.

3 mei is de internationale dag van de persvrijheid. Nederland is volgens de Press Freedom Index van Reporters Sans Frontier en het rapport van Freepress Unlimited dit jaar behoorlijk gedaald in de lijst waarbij vooral de maatschappelijke (agressieve) reacties op journalisten en journalistieke media-organisaties een rol spelen alsmede de moord op Peter R. de Vries.

Hoe zie jij de rol van media en die van BNR Nieuwsradio bij persvrijheid? Hoe kan dit naar jouw idee ten goede worden gekeerd?

Transparantie is denk ik een belangrijk antwoord. Hoe weet je dat je een journalist kan vertrouwen? Door hem of haar te spreken. Ik denk dat journalisten te veel van achter hun beeldscherm werken (bij BNR ook) in plaats van echt contact leggen met mensen. Dat wekt meer vertrouwen dan de digitale weg.  

www.bnr.nl
www.fdmediagroep.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie