ACM: NPO Luister is geen risico voor concurrentie op de audiomarkt
01-04-2022 14:52:00 | Door: David de Jong | hits: 1215 | Tags:

De officiële lancering van NPO Luister zal geen risico vormen voor de concurrentie op de audiomarkt. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is het effect gering en zal de situatie op de markt nauwelijks veranderen.

Dit bijkt uit een advies dat de ACM gegeven heeft aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) over de dienst NPO Luister. Deze dienst is sinds 1 oktober 2020 als experiment actief, maar de NPO wil die officieel lanceren. 
NPO Luister is op dit moment nog een dienst die alleen via smartphones en tablets werkt. Een webversie en luisteren via de Apple Carplay en Android Auto is niet beschikbaar.

Soorten podcasts

NPO Luister biedt podcasts van de NPO aan alsmede audiofragmenten van lineair en on demand aanbod van de NPO. Er komt daarbij geen extra budget vrij voor podcasts, en de omvang van het podcastaanbod zal ook niet toenemen. De NPO kan echter ook podcasts aanbieden die niet passen bij de profielen van NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5 en NPO FunX. NPO Luister zal genres bevatten waaronder nieuws en actualiteiten, opinie, levensbeschouwing, human interest, kunst en expressie, muziek, drama, kennis en educatie, sport en amusement.

De bedoeling is dat NPO Luister ook via een website beschikbaar zal komen; uit de aanvraag blijkt niet of NPO Lusiter ook voor automobilisten via Apple Carplay en Android Auto beschikbaar zal komen; de NPO heeft in 2020 aangeven dit wel van plan te zijn.

NPO Luister concurreert met partijen als BNR Nieuwsradio (FD Mediagroep), NRC Media/Audiohuis (Mediahuis), Juke (Talpa Network) en Spotify alsmede het te lanceren betaalplatform Podimo, dat onlangs podcastproducent Dag & Nacht Media overnam.

De markt voor audio on demand is volop in ontwikkeling. Daarbij is de beschikbaarheid van audiocontent (zoals podcasts en audio-fragmenten) van NPO belangrijk voor concurrerende platforms die audio-on-demand verspreiden. Daarom adviseert de ACM om de ontwikkelingen rondom audio on demand en eventuele exclusiviteit van NPO-content nauwgezet te volgen en, zo nodig, te waarborgen dat er sprake blijft van effectieve concurrentie op het gebied van distributie van audio on demand.

Belastinggeld

De publieke zenders worden gefinancierd met belastinggeld. De publieke omroepen mogen met het belastinggeld de markt niet verstoren. Bij de introductie van een te lanceren of gewijzigd aanbodkanaal van de publieke omroep moeten de effecten op de concurrentie beoordeeld worden door de ACM. Dat doet de ACM door de situatie met het nieuwe of gewijzigde aanbodkanaal te vergelijken met de situatie zonder het nieuwe of gewijzigde aanbodkanaal.

Naast het advies van de ACM hebben ook het Commissariaat voor de Media en de Raad voor de Cultuur een advies uitgebracht. Op basis van deze adviezen zal de staatssecretaris van OCW een ontwerpbesluit uitbrengen. Hierover kunnen belanghebbenden zienswijzen indienen. Tegen het definitieve besluit van de statssecretaris over de officiele introductie van NPO Luister kunnen belanghebbenden in beroep gaan. De verwachting is dat rond de zomer het definitieve besluit genomen zal worden.

De NPO is met de introductie van NPO Luister als audioplatform vergeleken met andere publieke omroepen in Europa (BBC Sounds, Rai Play Sound, Radio France en anderen) relatief laat.

De volledige analyse van de ACM is hier te lezen.

www.acm.nl
www.npo.nl
www.npoluister.nl
www.rijksoverheid.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie