
ACM: Uitbreiding NPO Start geen risico voor concurrentie
Een uitbreiding van de gratis dienst NPO Start is geen risico voor de concurrentie. Dit concludeert toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) na een aanvraag van de NPO om de gratis on-demanddienst uit te breiden. De NPO wil sommige programma’s eerder of exclusief via NPO Start aanbieden voordat deze of zonder dat deze op NPO1, NPO2 of NPO3 te zien zijn. Ook is het de bedoeling de programma’s van de online platforms van NPO3 en NPO FunX aan te bieden.
De NPO wil ook bonusmateriaal van series plaatsen en op sociale media promotie kunnen maken voor NPO Start. De plannen voor NPO hebben volgens de ACM geen of slechts een beperkt effect op de concurrentie op de diverse markten waar de NPO op actief is.
Partijen als RTL Nederland (RTL XL, RTL.nl) en Talpa Network (Kijk) zijn de voornaamste concurerenten, net als aanbieders van betaalde videodiensten, waaronder VodafoneZiggo, KPN, maar ook Netflix, Disney+, HBO Max, Viaplay en dergelijke.
De NPO wil de naam wijzigen in NPO Start – on demand. Ondanks dat er exclusieve content zal komen bij NPO Start, beschouwt de NPO het on-demand kijkenals een aanvullende dienst en geen vervangende dienst van lineair aanbod, aangezien lineair aanbod zoals sport, nieuws en actualiteiten liever live wordt bekeken. Thans biedt de betaaldienst NPO Plus al programma's eerder aan dan NPO Start en de lineaire NPO-zenders.
Audiovisuele markt groeimarkt
De audiovisuele markt is volgens de ACM een groeiende markt, waarbij er genoeg vraag en aanbod blijft voor producenten en inkopers van onder meer televisieprogramma’s. De inhoud van NPO Start – on demand moet wel toegankelijk blijven voor zoveel mogelijk consumenten en aanbieders van televisiezenders zoals KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo.
Bij de plannen wordt het vooruitkijken van programma’s en de beschikbaarheid van de inhoud exclusief gemaakt op het platform NPO Start – on demand. Dat zal het aantal kijkers van andere aanbieders van andere audiovisuele diensten volgens ACM niet aantasten. De concurrentie op de diverse markten zal dan ook behouden blijven.
Belastinggeld
De publieke zenders worden gefinancierd met belastinggeld. De publieke omroepen mogen met het belastinggeld de markt niet verstoren. Bij de introductie van of wijziging van een aanbodkanaal van de publieke omroep, moeten de effecten op de concurrentie beoordeeld worden door de ACM. Dat doet de ACM door de situatie met het te introduceren of gewijzigde aanbodkanaal te vergelijken met de situatie zonder het nieuwe of gewijzigde aanbodkanaal.
Naast het advies van de ACM hebben ook het Commissariaat voor de Media en de Raad voor de Cultuur een advies uitgebracht. Daaruit bleek dat de NPO met het beschikbaar stellen van exclusieve content en content eerder via NPO Start beschikbaar stellen, NPO Plus waarschijnlijk minder exclusieve content zal bevatten, maar content wel langer beschikbaar zal blijven. De NPO verwacht geen abonneeverlies als gevolg daarvan.
Op basis van de gegeven adviezen zal de staatssecretaris van OCW een ontwerpbesluit uitbrengen. Hierover kunnen belanghebbenden zienswijzen indienen. Tegen het definitieve besluit van de staatssecretaris over de introductie van NPO Start – on demand staat beroep open. De verwachting is dat een definitief besluit rond de zomer zal worden genomen.
De marktimpactanalyse is hier te lezen.
www.npo.nl
www.npostart.nl
www.acm.nl
www.rijksoverheid.nl
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook
Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn
Vacatures in media- en marketingcommunicatie