ACM: geen verruiming eigendomsverhouding aantal radiostations
02-04-2020 12:35:00 | Door: David de Jong | hits: 1546 | Tags:

De mededingingstoezichthouder ACM wil niet dat er een verruiming komt voor de hoeveelheid radiostations die een eigenaar mag bezitten. De situatie van Talpa Network met vier radiostations zit aan de bovengrens met wat voor concurrentie wenselijk is. Dit schrijft de ACM naar aanleiding van een adviesaanvraag van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat van augustus 2018. Dit advies van februari 2019 is geopenbaard nu staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) een adviescollege heeft ingesteld dat moet adviseren over de toekomst van de radiosector.

Thans bezit Talpa Network vier landelijke radiostations (Radio 538, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica), heeft DPG Media één landelijke radiozender (Qmusic), RadioCorp twee landelijke radiozenders (100% NL en Slam!), FD Mediagroep één landelijke radiozender (BNR Nieuwsradio) en Exceed Jazz één landelijke radiozender (Sublime). Daarnaast heeft de NPO vier landelijke publieke FM-radiostations.

De ACM concludeert dat een door Deloitte en EY voorspelde daling van advertentieomzet voor radio nog niet zichtbaar is. Volgens ACM heeft het medium radio een relatief stabiele positie ten opzichte van andere traditionele mediakanalen. Dit ondanks stijgen de populariteit en de advertentie-omzet van internetdiensten. Ondanks een lichte afname wordt er gemiddeld nog altijd 163 minuten per dag naar de radio geluisterd. ACM is ook van mening dat de radioluistermarkt een aparte markt is dan muziekstreamingdiensten.
Verder vindt de ACM dat de radioreclamemarkt een aparte markt is door haar tarieven en producteigenschappen maar ook de wijze waarop wordt afgerekend in combinatie met een stabiele omzet.

ACM schat in dat Talpa Network meer dan 50 procent van de omzet in radioreclamemarkt binnenhaalt, waarbij slechts een beperkt deel voor de RadioCorp- en Sublime-zenders is. Meer dan 50 procent van de radioreclames wordt voor Radio 583, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica verkocht, uitgaande van cijfers van het eerste kwartaal 2018.

De ACM stelt verder dat het een risico ziet voor oneerlijke concurrentie gezien de positie van Talpa Network. Volgens de ACM heeft de gebruikersbeperking op vier frequentiekavels niet voorkomen dat er concentraties zijn ontstaan die de mededinging beperken.

Thans mag een radiozender minder dan 25 procent belang hebben in een andere radiozender om niet te hoeven worden aangemerkt als 'bezit'. De ACM merkt daarbij op dat echter van belang is of er sprake is van invloed op de marktpositie of het marktgedrag van een andere radiozender. Ook het hebben van invloed als kleine aandeelhouder en het kunnen verkrijgen van strategische informatie kan van invloed zijn, aldus ACM. ACM zou graag per geval willen kunnen oordelen in hoeverre een minderheidsbelang de concurrentie kan beinvloeden.

In de huidige constructie stelt de ACM dat het bestaan van ongeclausuleerde en geclausuleerde kavels waarbij Talpa Network drie ongeclausuleerde kavels bezit, niet bijdraagt tot meer concurrentie. ACM concludeert dat het niet wenselijk is dat één partij over nog meer frequentieruimte kan beschikken. De situatie van Talpa Network met vier radiostations noemt de ACM aan de bovengrens van wat wenselijk is vanuit het oogpunt van mededinging.

Vanuit mededingingsoogpunt stelt de ACM verder dat met het wegvallen van clausuleringen het zo kan worden dat alle radiostations dezelfde voorwaarden hebben met een gelijk speelveld op de advertentiemarkt, maar dat in geen geval wenselijk is dat die in handen komen van één partij. Wel wijst de ACM erop dat met het wegvallen van clausuleringen er gevolgen kunnen zijn voor de diversiteit van het aanbod, bijvoorbeeld voor nieuws- en actualiteitenzenders, ook al gaat de ACM daar niet over.

www.acm.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie