ACM verlengt toezeggingsbesluit One Media Sales bestedingsaandeelkortingen
03-01-2022 00:21:00 | Door: David de Jong | hits: 1743 | Tags:

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de geldigheidsduur van de bindende toezegging door One Media Sales (OMS) om geen bestedingsaandeelkortingen te geven, met twee jaar verlengd tot 1 januari 2024. Op 2 december 2019 verklaarde de ACM de toezegging om te stoppen met het bieden van bestedingsaandeelkortingen bindend tot 1 januari 2022.

In 2019 nam de ACM genoegen met bindende toezeggingen nadat de toezichthouder circa 3 jaar onderzoek had gedaan naar de marktpositie van OMS en mogelijke overtredingen van de mededingingswet. Het feitelijke verbod op bestedingsaandeelkortingen is met het besluit verlengd tot 1 januari 2024. De ACM doet dit met het oog op het besluit van minister Stef Blok (VVD) om de uitzendlicenties van de radiozenders te verlengen tot 1 september 2025.  

De ACM stelt dat wanneer bestedingsaandeelkortingen worden verstrekt door OMS als dominante marktpartij, dit ertoe kan leiden dat adverteerders en mediabureaus zo veel bestedingen bij OMS zullen plaatsen, waardoor kleinere aanbieders die in beginsel even efficiënt zijn, minder goed in staat zijn om inkomsten te verwerven. Het risico bestaat dan dat andere radiostations als gevolg daarvan niet langer succesvol actief kunnen zijn omdat zij onvoldoende reclame-inkomsten ontvangen. De aanzuigende werking van de bestedingsaandeelkortingen kan mediabureaus en adverteerders ertoe verleiden een groter aandeel van hun bestedingen bij OMS te beleggen dan zonder de bestedingsaandeelkortingen 

De ACM heeft de wettelijke mogelijkheid de periode waarop de bindende toezeggingen van kracht zijn, telkens te verlengen. 

OMS is de grootste aanbieder van advertentieruimte op de commerciële radio en verkoopt advertentieruimte voor de zenders van Talpa Network (Radio 10, Radio 538, Sky Radio en Radio Veronica), RadioCorp (SLAM! en 100%NL), Sublime (van NRC Media/Mediahuis) en Classic NL.OMS is voor 90 procent in handen van Talpa Network en voor 10 procent van RadioCorp  De ACM is overigens ook nog bezig een beoordeling te geven over de overname van Talpa Network door RTL Group.

OMS heeft volgens de ACM aangegeven geen bezwaar te hebben tegen het verlengingsbesluit van de ACM. Eind 2023 moet blijken hoe de ACM omgaat met de situatie als de termijn van het in december 2021 genomen besluit, afloopt.

Zie ook: One Media Sales wijzigt kortingssysteem radioreclames.

www.acm.nl
www.oms.fm
www.talpanetwork.nl
www.radiocorp.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie