DAB+: 8 radiostations voor het eerst landelijk in de ether waaronder Joe 70s & 80s en ꓘ-Rock
09-05-2022 15:39:11 | Door: David de Jong | hits: 8180 | Tags:

Op 29 april 2022 zijn 8 radiostations voor het eerst landelijk in de DAB+-standaard in de ether gekomen. Daarmee is DAB+-kanaal 9C actief geworden waar Talpa Network, DPG Media, Kink, Radio Maria en Mediahuis (Sublime) in juni 2021 capaciteit op hebben verworven die ze tot en met 2033 mogen gebruiken. Thans zijn 29 van de 40 zenders actief waarmee nog geen landelijke dekking gerealiseerd wordt, maar wel een overgrote meerderheid van de Nederlanders bereikt kan worden. In de loop van de zomer zal het netwerk volledig actief zijn met landelijke dekking.

Joe 70s & 80s

DPG Media wil met het uitzenden van Joe via DAB+ dit merk laten groeien in Nederland. Joe is sinds april 2019 als internetstream actief met muziek van de jaren 80 tot nu. In Vlaanderen is de zender (met FM-dekking) een succes als tweede merk naast Qmusic. In Nederland is het format van Joe gewijzigd. De zender zendt voortaan classics uit. uit de jaren 70 en 80. De zendernaam is daartoe gewijzigd in Joe 70s & 80s is.

Qmusic heeft de themazender Qmusic Top 40 waarbij de Top40 non-stop wordt herhaald, op de verworven capaciteit geplaatst. Daarmee stelt de zender de Top 40 opnieuw beschikbaar via DAB+. 538 Top 40 werd onder de hoede van Radio 538 van april 2016 tot eind 2018 via DAB+ uitgezonden in de periode dat de Top 40 door Radio 538 werd uitgezonden. 

Qmusic non-stop is ook op het geactiveerde DAB+ frequentienetwerk te horen. Dit in een betere kwaliteit dan het al te horen is via de bestaande capaciteit op kanaal 11C. Daar zendt dit kanaal sinds 2014 uit.

Kink lanceert ꓘ-Rock

Kink heeft met de activering van kanaal 9C voor het eerst een betere landelijke audiokwaliteit via DAB+ (96 kbps in plaats van 56 kbps); dit geldt ook voor Kink Classics. Tegelijkertijd heeft het radiobedrijf van Leon Ramakers de zender ꓘ-Rock gelanceerd. Dit kanaal brengt vooral classic rock, waarbij Luc van Rooij de zenderstem is.

Talpa Network met 4 themazenders

Talpa Network is gestart met 4 zenders. De capaciteit is voor een bepaalde bandbreedte (288 kbps) aan Talpa Network vergund, waarbij het bedrijf van John de Mol ervoor heeft gekozen om elk afzonderlijk radiostation in iets mindere kwaliteit uit te zenden zodat er ruimte is voor 4 radiostations: telkens één voor elk radiomerk.

Het gaat daarbij om 538 Classics die al op internet uitzond onder de naam 538 Rewind en de hits van 30 jaar Radio 538 uitzendt. Sky Nice & Easy die op DAB+ van start is gegaan, was voorheen als themazender op internet actief onder de naam Sky Radio Lounge met vooral relaxte muziek. Vintage Veronica brengt muziek uit de jaren 60, 70 en 80.

De vormgeving en muziek op Vintage Veronica zijn afkomstig uit het memorabele Veronica-tijdperk. Regelmatig zullen Veronicanen uit alle generaties te horen zijn op de digitale zender. Soms nemen de coryfeeën het station over voor een live radio-uitzending, maar ook zijn er door de Stichting Norderney aangeleverde oude programma’s en aankondigingen te horen.

Vintage Veronica zender heeft op internet de plek ingenomen van Radio Veronica Non Stop. Verder heeft Talpa Network de 80s-zender Radio 10 80s op de DAB+-capaciteit geplaatst. Radio 10 60s&70s is sinds 2014 via DAB+ te horen.

Talpa Network heeft nog een wijziging doorgevoerd: de themazender 538 Top 50 die sinds begin 2019 via DAB+ te horen was, is voortaan alleen op internet actief. De non-stop muziekzender 538 Non Stop met non stop 538-muziek is voortaan ook via DAB+ te horen is op de plek waar 538 Top 50 eerst uitzond.

Paul Römer, Managing Director radio & televisie bij Talpa Network: “Met deze vier nieuwe DAB+ kanalen vergroten we het audio-aanbod in de digitale ether en kunnen we onze luisteraars nog beter bedienen. Elk extra digital-only themakanaal heeft een eigen doelgroep en is herkenbaar aan de eigen muziekstijl. Op deze manier kan de luisteraar op een specifiek muziekgenre afstemmen en is het ook voor adverteerders mogelijk om deze doelgroepen nog beter te kunnen bereiken.”

Mediahuis met Sublime Classics

Mediahuis heeft het op internet te beluisteren kanaal Sublime Classics geplaatst op de verworven DAB+-capaciteit. Sublime Classics zendt oudere jazz, funk en soul uit. Eerder berichtte de website Radiowereld dat het merk Nostalgie (van NRJ Group) door Mediahuis in Nederland zou worden geïntroduceerd. Deze zender zendt in Vlaanderen onder de hoede van Mediahuis uit. Of deze zender in Nederland ook zal worden geïntroduceerd is bij navraag bij Sublime en Mediahuis niet duidelijk geworden.

Verder zijn het katholieke en religieuze radiostation Radio Maria en de easy listeningzender Sunlite (van RadioCorp) op het geactiveerde DAB+-kanaal 9C van start gegaan. De verwachting is dat over enige tijd de uitzendingen van Radio Maria, Sunlite, Kink, Kink Classics en Qmusic non-stop zullen stoppen op kanaal 11C en 7D waardoor er voor Sublime, RadioCorp, DPG Media en MTVNL capaciteit vrijkomt om andere zenders via DAB+ uit te zenden.

Helft Nederlands heeft DAB+-ontvanger

Elke auto van recente makelij moet bij verkoop sinds december 2021 een ingebouwde DAB+-ontvanger bevatten. Het CBS rapporteerde in oktober 2021 dat 49 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder één of meerdere DAB+-radio’s bezit in de auto of thuis. De zenderexploitatie van het gelanceerde DAB+-netwerk wordt uitgevoerd door Broadcast Partners dat onderdeel is van Celnex Telecom.

www.dpgmedia.nl
www.qmusic.nl
www.joe.nl
www.talpanetwork.com
www.kink.nl
www.mediahuis.be
www.sublime.nl
www.sunlite.nl
www.radiocorp.nl

www.radiomaria.nl
www.broadcastpartners.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie