Blok stelt bedragen en regelingen verlenging radiovergunningen officieel vast
22-12-2021 13:55:00 | Door: David de Jong | hits: 2041 | Tags:

Demissionair minister Stef Blok (VVD) heeft de regelingen officieel vastgesteld waarin de bedragen zijn opgenomen die Talpa Network (Radio 538, Sky Radio en Radio 10) en DPG Media (Qmusic). moeten betalen per 1 september 2022 tot aan 31 augustus 2025 voor het gebruik van de FM/DAB+-frequenties.

Voor kavel A1 (Sky Radio) wordt 11,195 miljoen euro gevraagd, voor kabel A3 (Qmusic) wordt 11,37 miljoen euro verlangd; voor kavel A6 (Radio 538) wordt 11,112 miljoen euro gevraagd. Voor kavel A7 (Radio 10) wordt 6,929 miljoen euro gevraagd. Partijen die de uitzendlicenties willen behouden zullen voor 15 februari 2022 al een waarborgsom moeten betalen of een bankgarantie afgeven. Sky Radio zal dan 3,7 miljoen moeten overmaken aan Agentschap Telecom; Qmusic 3,79 miljoen euro, Radio 538 3,7 miljoen euro en Sky Radio 2,31 miljoen euro. 

De verwachting is dat Talpa Network en DPG Media naar de rechter zullen stappen om de besluiten aan te vechten. Die kan - nu de besluiten officieel gepubliceerd zijn - deze als enige nog vernietigen. Paul Römer gaf aan Nederlands MediaNetwerk namens de Vereniging van Commerciele Radio aan dat de gang naar de rechter zeker tot de mogelijkheden behoort.

Geclausuleerde radiostations als BNR Nieuwsradio (FD Mediagroep), Radio Veronica (Talpa Network), Sublime (Mediahuis/NRC Media), Slam! en 100% NL (RadioCorp) hoeven niet te betalen voor hun uitzendlicenties.

De VVD-minister liet eerder weten te weigeren een motie van ChristenUnie en CDA uit te voeren die de Tweede Kamer had aangenomen. In die motie werd gevraagd om lagere tarieven voor de verlening van de uitzendlicenties te bepaken. De inmiddels vastgestelde tarieven noemt de motie disproportioneel en haaks staan op het doel van de beoogde noodverlenging. Dit zou moeten hebben gebeuren in samenspraak met de radiosector en op basis van een onafhankelijke juridische analyse de mogelijkheden die de telecommunicatiewet en de staatssteunregels bieden.

Stef Blok wees er in een reactie op dat de verleningsprijzen gebaseerd zijn op een reeds vastgesteld rapport van onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek, waarin op zorgvuldige wijze - en in overeenstemming met de daartoe geldende eisen uit de telecommunicatiewet - de verlengingsprijzen zijn berekend. Ook wijst de demissionair minister er op dat partijen geconsulteerd zijn en daarbij de belangen zijn afgewogen. Bovendien zou het aan tijd ontbreken om dit nog te kunnen uitvoeren, aangezien de uitzendlicenties op 31 augustus 2022 aflopen.

Zie ook:
- Interview: Paul Römer over verlengingsprijzen van radiolicenties: Stef Blok kan andere keuzes maken, geen staatssteun
- Stef Blok weigert motie uit te voeren; verlengingsprijzen radiozenders Talpa Network en DPG Media definitief
- Tweede Kamer wil lagere verlengingsprijzen voor radiozenders Talpa Network en DPG Media
- CDA en Christenunie willen lagere verlengingsprijzen voor radiozenders Talpa Network en DPG Media
- Stef Blok: voorgestelde VCR-alternatieven verlenging FM-licenties in strijd met beginselen; eind 2021 definitieve regeling
- Kink in beroep tegen Stef Blok; station eist herverdeling FM-frequenties

www.talpanetwork.com
www.538.nl
www.radio10.nl
www.radioveronica.nl
www.skyradio.nl
www.qmusic.nl
www.dpgmedia.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie