Joods Museum en Airborne brengen podcast uit
07-12-2021 09:54:43 | Door: Saskia van Weert | hits: 1239 | Tags:

Het Joods Museum heeft de eerste aflevering uitgebracht van  de verhalende podcast De man met de rammelaars. Die sluit aan bij de tentoonstelling Rammelaars! Rammelaars! Rammelaars! en is ontwikkeld door audio agency Airborne.

In De man met de rammelaars gaat podcastmaker Lotte van Gaalen op zoek naar het verhaal achter een curieuze collectie van bijna duizend rammelaars. De man die deze objecten samenbracht is Heinz Keijser. Wat dreef hem om een deel van zijn leven hieraan te wijden? Op zoek naar antwoorden ontvouwt zich het wonderlijke levensverhaal van Keijser. Dat begint in het Duitsland van de jaren 20 en eindigt in een naoorlogs Nederland, in een huis dat tot aan het plafond is gevuld met rammelaars.

Onderscheidende productie

De podcast sluit aan bij de tentoonstelling rondom Heinz Keijser en zijn curieuze collectie. Juist omdat het levensverhaal van Keijser de verzameling met rammelaars zoveel extra lading geeft, heeft het Joods Museum ervoor gekozen om tegelijkertijd een podcast uit te brengen.

Kiki Stoffels, manager Publiek bij het Joods Cultureel Kwartier: “Met het beluisteren van de podcast krijgt een bezoek aan het museum een extra dimensie. Al hebben we uitdrukkelijk gekozen voor een aanpak waarbij de podcast ook los van de tentoonstelling te beluisteren is. Daarom is er veel energie gestoken in het maken van een onderscheidende productie, met een doordachte verhaalstructuur, soundtrack en sounddesign.”

Reportages en interviews

De basis voor de podcast vormde de research van conservatoren Mirjam Knotter en Lisa de Goffau, beiden van het Joods Museum. Marvin Jacobs van audio agency Airborne vertaalde dat naar een concept voor een podcast, waarna Lotte van Gaalen de vierdelige reeks inhoudelijk invulling gaf. Reportages en interviews wisselen elkaar af met delen uit een autobiografisch document dat Keijser ooit schreef. Acteur Leopold Witte, vertolkt in deze delen de stem van Keijser. De cover-art werd ontworpen door Jaap Biemans (Volkskrant Magazine/Coverjunkie).

De podcast is te beluisteren via alle regulieren podcastplatforms. Elke twee weken verschijnt er op maandag een aflevering. De tentoonstelling Rammelaars! Rammelaars! Rammelaars! is van 17 december 2021 tot 6 juni 2022 in het Joods Museum te zien.

www.jck.nl/rammelaars
www.airborne.audio

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie