Mona Keijzer geeft radiostations gevraagde verlenging tot 2024
29-10-2020 16:42:00 | Door: David de Jong | hits: 3559 | Tags:

Staatssecretaris Mona Keijzer ziet af van een frequentieverdeling van de DAB+- en FM-frequenties van commerciële radiozenders. DPG Media (Qmusic), Talpa Network (Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica en Radio 10), RadioCorp (Slam! en 100% NL), FD Mediagroep (BNR Nieuwsradio), Mediahuis/NRC Media (Sublime), en de regionale commerciële radiostations kunnen tot minimaal 1 september 2024 blijven uitzenden op hun etherfrequenties. De radiostations hebben sinds 2003 hun huidige frequenties.

Dit heet de staatssecretaris aangegeven naar aanleiding van een motie die Joba van den Berg (CDA) heeft ingediend en mede is ingediend door de VVD, D66, Christenunie, PvdA en PVV waarmee die een grote meerderheid heeft. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de motie, waarin het gaat om een verlenging van 3 jaar tot 1 september 2025. De Vereniging voor Commerciële Radio, waar de bestaande radiostations met een landelijke FM-licentie lid van zijn, pleit sinds het voorjaar van 2020 voor een noodverlenging van de frequenties. 

De staatssecretaris wil uitgaan van minimaal 2 jaar verlenging. Indien de onderbouwing het mogelijk maakt kan dit ook 3 jaar zijn, gaf de staatssecretaris aan. Hoelang Keijzer nog nodig heeft om de voorwaarden en onderbouwing van een verlenging op te stellen, wordt dinsdag 3 november 2020 duidelijk.

Mona Keijzer (CDA) heeft tijdens het debat verder aangegeven eerder gereageerd te hebben op de kamerwens. Ze ging toen uit van het SEO Economisch Onderzoek dat concludeerde dat een verlenging niet opportuun is. Daarnaast gaf  de staatssecretaris in het debat aan dat er geen zicht is op economisch herstel en dat dat verder weg ligt dan ooit. Een dikke meerderheid van de kamer is, zo benadrukte Keijzer meermaals, aanleiding voor de staatssecetaris haar standpunt te herzien.

GroenLinks vroeg aandacht voor nieuwkomers met de vraag hoe die ondertussen een FM-plek kunnen verkrijgen, wat niet mogelijk is bij een verlenging. Keijzer verwees er opnieuw naar te handelen naar de wens van de meerderheid van de Kamer. Nieuwkomers kunnen pas na de verlenging meedoen aan een veiling.

De staatssecretaris zal onderzoeken hoe een tijdelijke verlenging vorm zal krijgen. Ze benadrukte dat in het frequentiebesluit is opgenomen dat een verdeling moet gebeuren, tenzij er algemene, maatschappelijke, culturele, economische belangen bestaan. De staatssecretaris wil vaststellen wat die belangen zijn en dat er een prijs moet moeten wordt bepaald voor de verlenging. Keijzer wil daarbij voorkomen dat er financiële problemen ontstaan als gevolg van de verlenging en wil tegelijkertijd duidelijkheid verschaffen aan de sector. Daartoe zal onderzoek moeten worden gedaan.

De meerderheid van de Tweede Kamer wil ook dat er overleg met de sector komt om DAB+-only radiostations meer mogelijk te maken. Dit bepleitte Eppo Bruins namens de ChristenUnie, die daartoe samen met de VVD, PVV, D66 en het CDA een motie indiende. Mona Keijzer laat het oordeel daarover aan de Tweede Kamer.

www.tweedekamer.nl
www.rijksoverheid.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie