KINK boos op VCR om uitspraak over financiën
30-09-2020 13:27:00 | Door: David de Jong | hits: 3125 | Tags:

Paul Römer geeft een verkeerde voorstelling van zaken namens de Vereniging van Commerciële Radio waar Talpa Network, RadioCorp, Sublime, FD Mediagroep (BNR Nieuwsradio) en DPG Media (Qmusic) in zijn verenigd. Dit stelt Jan Hoogesteijn namens de alternatieve radiozender Kink in reactie op uitspraken die onlangs gedaan werden in Adformatie waarin namens de VCR gesteld werd dat Kink een FM-frequentie helemaal niet kan betalen of winstgevend kan exploiteren. Ook stelde de VCR-voorzitter dat als je geld voor een FM-frequentie overhebt, je die gewoon kunt kopen en er geen veiling voor nodig is. Kink is via Joy of a Toy eigendom van Leon Ramakers.

Jan Hoogesteijn: "De VCR probeert staatssecretaris Mona Keijzer en de leden van de Tweede Kamer al maanden wijs te maken dat er geen nieuwkomers zijn, en als die er toch zijn, zoals Kink en ClassicNL, dan zouden die partijen volgens de belangenvereniging van een deel van de radiosector, niet in staat zijn om een FM-frequentie te betalen of winstgevend te exploiteren. Hiermee probeert de VCR de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat ervan te overtuigen dat een herverdeling van FM-frequenties niet nodig is en alles zolang mogelijk bij het oude moet blijven. Kink vindt dit een nogal aanmatigende en arrogante opstelling, die een verkeerde voorstelling van zaken geeft."

"De huidige FM-partijen halen alles uit de kast om hun FM-markt zolang mogelijk gesloten te houden voor serieuze nieuwkomers. In het verleden is ze dat ook al gelukt door verlengingen van hun vergunningen af te dwingen in ruil voor promotie van DAB+. Promotie die niet direct geleid heeft tot massale luisteraantallen via DAB+, maar dit terzijde.We weten dat er voldoende Tweede Kamerleden zijn die deze strategie doorzien en aandringen op een rechtvaardige en aangekondigde herverdeling van schaarse FM-frequenties. Mocht de staatssecretaris toch besluiten om de huidige FM-vergunningen te verlengen dan overweegt Kink een gang naar de bestuursrechter en - als het moet -het College van Beroep voor het bedrijfsleven."

De VCR betoogt sinds de coronacrisis dat een verlenging van enkele jaren van haar FM-frequenties noodzaak is om de sector te kunnen laten overleven. Mona Keijzer heeft als staassecretaris de discussie hierover telkens uitgesteld, laatstelijk tot december 2020 en wacht op een rapport van een adviescollege.

De VCR is van mening dat er al een heel mooi pluriform radiolandschap is in Nederland. Ook wordt erop gewezen door de VCR dat Kink en ClassicNL - die al via het matig beluisterde DAB+ - uitzenden, DAB+ frequentieruimte kan verwerven via te verdelen frequentieruimte. Mona Keijzer heeft als staassecretaris de discussie hierover telkens uitgesteld, laatstelijk tot december 2020 en wacht op een rapport van een adviescollege. 

www.kink.nl
www.qmusic.nl
www.dpgmedia.nl
www.talpanetwork.com
www.538.nl
www.radio10.nl
www.radioveronica.nl
www.skyradio.nl
www.100p.nl
www.slam.nl
www.fdmg.nl
www.bnr.nl
www.sublime.nl
www.epowersales.nl
www.rijksoverheid.nl
www.tweedekamer.nlVolg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie