Kink en Qmusic vangen vooralsnog bot bij voorzieningenrechter voor herverdeling etherfrequenties radio
29-03-2022 16:05:00 | Door: David de Jong | hits: 1758 | Tags:

Kink en Qmusic hebben vooralsnog bot gevangen bij de voorzieningenrechter. Kink had in een rechtszaak om een voorlopige voorziening gevraagd om de verlenging van de FM- en DAB+-uitzendlicenties van radiostations als Sky Radio, Radio 538, BNR Nieuwsradio, Radio 10, 100% NL, Sublime en Slam! tot 1 september 2025 ongedaan te maken.

Qmusic heeft zich ter zitting aangesloten bij het standpunt van Kink als voorstander van een veiling en vroeg als tussenoplossing een verlenging van vergunning tot afronding vn een frequentieveiling. De voorzieningenrechter heeft de deelname aan de procedure door Qmusic ongedaan gemaakt omdat de radiozender geen beroep heeft ingesteld tegen het verlengbaarheidsbesluit van diens uitzendlicentie. Volgens de rechter is het volgens de Algemene Wet Bestuursrecht niet de bedoeling dan achteraf via een rechterlijke procedure dit alsnog aan te vechten.

De rechter wees het verzoek om de verlenging van uitzendlcienties af omdat er geen spoedeisend belang is en het niet de bedoeling is een uitspraak die voorligt bij de gewone bestuursrechter te bespoedigen. Volgens de recther is er op voorhand zonder nader onderzoek geen sprake van verwacht onrechtmatig handelen.

Ook stelde de minister van Economische Zaken en Klimaat in het proces dat niet in te zien is dat Kink enig baat kan hebben bij een frequentieveiling omdat Kink niet in staat zou zijn om aanloopkosten van circa 5,5 milljoen euro dat nodig is voor een geclausuleerd of ongeculaleerd kavel, op te brengen en daarnaast de veilingprijs te betalen. Daarbij is aangegeven dat Kink in 2019 een negatief resultaat boekte van 611.293 uero en ook in 2021 negatieve resultaten te zullen boeken.

Kink zette daar tegenover dat zijn geldschieter (Leon Ramakers) afdoende middelen heeft om mee te bieden om een of meer kavels te bemachtigen, maar heeft hier volgens de rechtbank geen bewijs van geleverd waarmee de voorzieningenrechter grote twijfels uitte over of Kink mee zal kunnen bieden bij een veiling.

De rechtszaak zal in hoodzaak worden gecontinueerd in juni 2022, waarbij de rechter overwoog dat mocht deze alsnog besluiten dat de verlengingen niet mogelijk zijn er alsnog een tijdelijke verlenging tot een eventuele veiling kan worden gedaan.

Qmusic reageerde desgevraagd zich te kunnen vinden in het oordeel van rechter om de voorlopige voorziening af te wijzen. Wel vindt de radiozender van DPG Media het jammer dat de rechter vindt dat diens standpunten formeel niet in deze procedure passen. Volgens de rechter heeft Qmusic min of meer hetzelfde belang als Kink  omdat Qmusic nu ook voorstander is van een veiling in plaats van een verlenging. Qmusic vindt het belangrijk om eerlijk te zijn over de wenselijkheid van een verlenging, ook in het licht van de verlengingsprijzen. De verdere inhoudelijke behandeling (in juni 2022) ziet Qmusic met vertrouwen tegemoet. 

Kink zegt desgevraagd anders te denken over het spoedeisend belang en hoopt dat in juni bij de bodemprocedure zal blijken of deze voorzieningenrechter gelijk had. Kink beraadt zich op andere juridische acties.

www.kink.nl
www.qmusic.nl
www.dpgmedia.nl
www.rijksoverheid.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie