KINK roept Tweede Kamer in paginagrote advertentie op FM-frequenties te herverdelen
27-10-2020 12:41:00 | Door: David de Jong | hits: 1931 | Tags:

KINK, de alternatieve radiozender van Leon Ramakers, heeft de Tweede Kamer in een paginagrote krantenadvertentie in de Volkskrant opgeroepen geen noodverlenging van FM-vergunningen te geven aan de bestaande radiostations en de radiofrequenties per september 2022 te herverdelen. De Volkskrant is onderdeel van DPG Media, waar ook Qmusic onder valt die tegen een herverdeling is.

KINK vraagt rekening te houden met de belangen van nieuwkomers en niet toe te staan dat de huidige FM-vergunningen voor de zoveelste keer op oneigenlijke gronden worden verlengd.

KINK stelt verder in de advertentie dat de advertentiemarkt voor radio en televisie zich aan het herstellen is en het buitenproportioneel te vinden om vergunningen te verlengen die in september 2022 aflopen. Talpa Network (Radio 538, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica), DPG Media (Qmusic), FD Mediagroep (BNR Nieuwsradio), RadioCorp (100% NL en Slam!) en Sublime, verenigd in de Vereniging voor Commerciële Radio (VCR), hebben gevraagd om rust op de markt te verkrijgen en betogen dat continuïteit gewaarborgd wordt ten tijde van de coronacrisis en radiostations daarmee perspectief wordt geboden. Met name in het tweede kwartaal van 2020 hadden bepaalde radiostations het lastig door de coronacrisis. Om dit verder te onderbouwen heeft de VCR Kwink Groep opdracht gegeven onderzoek te doen naar de situatie.

Standpunt Mona Keijzer

Staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) van Economische Zaken en Klimaat gaat echter niet mee in de redenatie van de VCR. Mona Keijzer volgt daarbij een door SEO Economisch Onderzoek gemaakte quickscan en dient nog te beslissen over een rapport van een Adviescollege, dat adviseert een veiling te organiseren voor FM- en DAB+-vergunningen met als ingangsdatum 1 september 2022. Donderdag 29 oktober 2020 is er een plenair debat over het onderwerp in de Tweede Kamer.

KINK stelt verder dat in Europese en Nederlandse regelgeving is bepaald dat schaarse FM-frequenties eerljk en doorzichtig moeten worden verdeeld voor een beperkte tijd. Daarbij stelt de radiozender dat het niet de bedoeling is dat vergunningen door verlengingen heel erg lang in handen blijven van bestaande vergunninghouders en wijst op een uitspraak van de Raad van State uit 2014. Desondanks verlengde Henk Kamp de vergunningen in 2017.

KINK noemt een verlenging op basis van de veronderstelde gevolgen van corona een onrechtmatige en onnodige grond. De huidige, oorspronkelijke verdeling dateert van 2002. Daarbij noemt KINK een verlenging marktafscherming van partijen die hun lucratieve vergunningen koste wat het kost willen behouden.

KINK bestaat in de huidige vorm sinds 1 februari 2019 en zendt thans uit via internet en DAB+. De zender kwam tot stand dankzij algemeen directeur Jan Hoogesteijn en programmadirecteur Michiel Veenstra.

Lees ook:
- Adviescollege radiofrequentie: "Veil DAB+ en FM-frequenties voor 10 tot 12 jaar
- Staatssecretaris Mona Keijzer: over enkele weken duidelijkheid frequentieveiling radio; versoepeling regels in zicht
- Bestaande radiostations krijgen geen tijdelijke verlenging DAB+/FM-vergunningen
- Onderzoek Kwink Groep/VCR: "Tijdeljike verlenging DAB+/FM-frequenties biedt radiozenders perspectief"www.kink.nl

www.rijksoverheid.nl
www.tweedekamer.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie