[Luistercijfers] Recordmarktaandelen voor 538, OMS, Talpa Radio en Radio 1
17-08-2017 15:02:00 | Door: | hits: 1545 | Tags:

De radio luistercijfers juni-juli 2017 leveren tal van recordmarktaandelen op. En er is ook nog eens van alles aan de hand in de Nederlandse radiowereld. Gaan we!

Het meest blij zijn ze bij 538, waar voor de tweede periode op rij een recordmarktaandeel werd neergezet: 13,2 procent, 0,7 procentpunt hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Waar 538 de afgelopen drie periodes het marktaandeel steeds zag stijgen, zagen de nummers 2, 3, 4 en 5 hun marktaandeel in de afgelopen drie periodes steeds dalen. Gevolg is dat 538 ongekend soeverein marktleider is, nu 3,1 procentpunt los van nummer 2 Radio 2, dat het overigens ook heel goed doet. De pieken van Radio 2 in december zijn de afgelopen jaren steeds hoger geworden en nieuw is dat Radio 2 buiten december veel sterker is dan andere jaren. Een jaar geleden stond Radio 2 nog op nummer 5, nu al heel 2017 tot nu toe op nummer 2 - in JunJul17 met een marktaandeel van 10,1 procent, 1,6 procentpunt hoger dan een jaar eerder.

De andere Talpa Radio zenders hielden elkaar in evenwicht. Sky Radio leverde 0,4 procentpunt in. Radio 10 won 0,3 procentpunt en Radio Veronica 0,1 procentpunt. Per saldo realiseert Talpa Radio een nieuw recordmarkaandeel van 33 procent.

Vier jaar geleden daalde het marktaandeel van Radio Veronica in korte tijd van 6 naar 4 procent en heeft zich van die daling nooit meer hersteld. Daar zou nu verandering in kunnen komen, nu Giel Beelen overstapt van 3FM naar Radio Veronica, bij voorbaat de radiotransfer van het jaar. Het lijkt niet al te moeilijk voor Giel om in marktaandeel zijn vorige station voorbij te gaan, het verschil tussen Radio Veronica en 3FM bedraagt nog maar 0,1 procentpunt.

3FM zet ook een record neer maar dan wel in de diepte. Aan de vrije val van 3FM lijkt maar geen einde te komen, al meerde malen gekenmerkt als een bodemloze gifbeker. 3FM heeft de nieuwe programmering gepresenteerd met relatief veel vrouwelijke presentoren. Het marktaandeel van 3FM in JunJul17 was 4,3 procent, maar liefst 2,4 procentpunt lager dan een jaar eerder en 9,7 procentpunt lager dan het record marktaandeel van 12,1 procent in Dec12Jan13.

Radio 1 behaalt een recordmarktaandeel van 8,4 procent. Daarmee is Radio 1 nu groter dan Qmusic. De laatste keer dat dat gebeurde, was JanFeb14. Qmusic heeft te lijden onder het uiteenvallen van het presentatieduo Mattie en Wietze. Wietze verlaat Qmusic en Mattie krijgt een nieuwe ochtendshow met wisselende co-presentatoren. Er komt een nieuwe opzet van Het GeluidStoryboard maakte de socialcampagne. En Qmusic viert de mijlpaal van een half miljoen Q-members.

Dan de saleshouses. OMS doet het fantastisch en zet een record marktaandeel van 39,4 procent op de borden. Dat record komt tot stand door de uitstekende prestaties van 538. SLAM! en 100% NL, de zenders van RadioCorp, zitten in een wat mindere periode en verloren samen net zoveel marktaandeel als 538 won. Deze week werd bekend dat SLAM! en 100% NL nu ook zijn te beluisteren in JUKE, radio- en muziekstreamingdienst van Talpa Radio en MediaMarkt.

STER heeft iets aan marktaandeel gewonnen dankzij de uitstekende prestaties van Radio 1 en Radio 2, die door het hardnekkig dalend marktaandeel van 3FM vrijwel teniet werden gedaan. De trend is dat OMS verder wegloopt bij STER.

Persgroep (Qmusic) en ORN staan iets onder druk, E-Power radio doet het goed, net als FD Mediagroep (BNR).


Tot slot nog een enkel woord over de radiobestedingen. Want marktaandeel zegt daar natuurlijk niets over. RAB maakte deze week bestedingen over eerste helft 2017 bekend. De bestedingen waren 105 miljoen euro, nagenoeg gelijk - 1 procent lager - dan in de eerste helft 2016.