Matthäus Passion op nr. 1 in NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst
05-10-2017 14:18:00 | Door: | hits: 3339 | Tags:

De Matthäus Passion van Bach werd door klassieke muziekliefhebbers verkozen tot de nummer 1 in de NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst. Presentator Floris Kortie maakte dat bekend bij Ab Nieuwdorp in De Klassieken (AVROTROS). Mozarts Requiem en het Requiem van Fauré eindigden respectievelijk op de tweede en derde plek. De 300 klassieke muziekstukken zijn van 9 tot  13 oktober te horen op NPO Radio 4. 

Marwil Straat, zendermanager van NPO Radio 4: “Naast de vertrouwde muziekstukken zijn er dit jaar ook een groot aantal verrassende nieuwkomers in de lijst. Het is geweldig om te zien dat de lijst echt leeft onder klassieke muziekliefhebbers en dat zij zich sterk maken om nieuwe, veelal hedendaagse, muziekstukken in de lijst te krijgen. Daarmee houden we de lijst dynamisch.”

De drie hoogst genoteerde nieuwe binnenkomers zijn De Staat van Louis Andriessen (50), For Mattia van Douwe Eisenga (53) en Symfonie nr. 1, In de ban van de ring van Johan de Meij (56).

Record

Het aantal stemmen is dit jaar verdubbeld naar 50.000. Dat is een record voor de NPO Radio 4 Hart en Ziel Lijst. Voor het eerst dit jaar ging NPO Radio 4 het land in met de Hart en Ziel Bus. Margriet Vroomans en Ab Nieuwdorp reden van Goes naar Groningen en van Leiden naar Maastricht om stemmen op te halen en de lokale bevolking en luisteraars te trakteren op muziek van regionale ensembles. Niet alleen op het plein, maar ook in de trein werden mensen getrakteerd op klassieke muziek. Operazangeres Tania Kross verraste reizigers met een aria uit de opera Carmen.

Top 10

1         Bach, Johann Sebastian - Matthäus Passion
2         Mozart, Wolfgang Amadeus - Requiem
3         Fauré, Gabriel - Requiem
4         Pärt, Arvo - Spiegel im Spiegel
5         Pergolesi, Giovanni Battista - Stabat Mater
6         Holt, Simeon ten - Canto Ostinato
7         Allegri, Gregorio - Miserere
8         Purcell, Henry - Dido and Aeneas
9         Fauré, Gabriel - Cantique de Jean Racine
10       Strauss, Richard - Vier letzte Lieder

Hart en Ziel op tv

Van maandag 9 tot en met vrijdag 13 oktober zendt NPO 2 elke dag om 19.25 uur het programma Hart & Ziel Music Match uit, een nieuw spelprogramma van de NTR over vooroordelen over klassieke muziek. Aansluitend brengt NPO Cultura om 19.45 uur een wisselend programma, waaronder een documentaire over de invloed van de compositie 'Canto Ostinato' van Simeon ten Holt. Op vrijdag 13 oktober om 20.15 uur zendt NPO Cultura live het Hart & Ziel Slotconcert in TivoliVredenburg uit.

NPO Radio 4 Hart & Ziel Festival

Vrijdag 13 oktober is TivoliVredenburg het podium voor het gratis toegankelijke Hart & Ziel Festival. NPO Radio 4 sluit de uitzendweek af met een locatie-uitzending en verschillende Hart & Ziel-activiteiten. De finale van de dag is het Hart & Ziel Concert om 20.15 uur in de Hertz-zaal.

Foto: NPO Radio 4/Bullet-Ray

www.nporadio4.nl/hartenziel

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie