Minister Adriaansens legt zich neer bij uitspraak rechter; procedure herverdeling radiofrequenties start
09-08-2022 19:47:00 | Door: David de Jong | hits: 6415 | Tags:

Micky Adriaansens (VVD) van Economische Zaken en Klimaat legt zich neer bij de uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 20 juli 2022 waarbij Kink met succes de verlenging van FM- en DAB+-uitzendlicenties van de negen landelijke radiostations aanvocht. De minister gaat dus niet in beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Alleen RadioCorp (Slam! en 100% NL) had expliciet aangekondigd in beroep te gaan. Inmiddels hebben FD Mediagroep (BNR Nieuwsradio) en Talpa Network (Radio 538, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica) zich hierbij aangesloten, zo hebben beide bedrijven aan Nederlands MediaNetwerk bevestigd.

De minister wijst erop dat de verlenging van 3 jaar vooral door druk vanuit de Tweede Kamer tot stand is gekomen, aangezien de toenmalig staatssecretaris (Mona Keijzer, CDA) onvoldoende aanknopingspunten zag om te besluiten tot een verlenging. Na een motie die een ruime kamermeerderheid verkreeg werd alsnog besloten de uitzendlicenties te verlengen.

Volgens de minister heeft een hoger beroep naar haar inschattting een geringe kans van slagen te meer omdat de radioreclamemarkt zich hersteld heeft van de teruggang en er destijds al bleek dat er een geringe financieringsbehoefte was waarbij destijds slechts een deel van de sector problemen had.

Verdeling radiofrequenties

De minster gaat een verdeling van de landelijke radiofrequenties organiseren per 1 september 2023. Een ontwerpveilingregeling zal in het najaar worden bekend gemaakt waarna ook de Eerste en Tweede Kamer daarop nog kan reageren. Met de term veilingregeling heeft de minister aangegeven dat er in ieder geval een veiling zal plaats vinden. Op welke wijze er geclausuleerde kavels zullen zijn, heeft de minister niet bekend gemaakt, evenmin de geplande looptijd.

Verlenging

De minister heeft tevens opnieuw aangegeven middels een ministeriële regeling de huidige vergunning met een jaar te verlengen. Met welke bedragen gewerkt zal worden, heeft de minister niet bekend gemaakt. Bij de bekendmaking van de ministeriele regeling zal duidelijk worden hoe hoog die bedragen zullen zijn. Bij de eerdere regeling voor een verlenging van drie jaar hadden de ongeclausuleerde radiostations van DPG Media en Talpa Network grote bezwaren tegen de verhoogde bedragen die weliswaar hoger zijn dan de periode 2017-2022 maar in lijn lag met de periode 2011-2017.

Qmusic en DPG Media reageren positief op de beslissing van de minister. Jelle Klerx, woordvoerder namens DPG Media en Qmusic: "Zoals eerder gemeld naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank, vinden we een veiling – mits zorgvuldig voorbereid – het juiste besluit voor een gezonde radiomarkt. We vinden het dan ook positief dat de minister de uitspraak van de rechtbank overneemt en een veiling zal voorbereiden.”

www.rijksoverheid.nl
www.tweedekamer.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie