Minister Adriaansens wil gesprek met radiopartijen over toekomst radiosector
20-04-2022 14:18:00 | Door: David de Jong | hits: 1469 | Tags:

Minister Micky Adriaansens (VVD) van Economische Zaken en Klimaat wil het gesprek aangaan over de toekomst van de radiosector vanaf 2025. Daarbij gaat het over de uitdagingen van de radiosector, waaronder digitalisering en hoe men kan komen tot een duurzaam, gevarieerd en concurrerend medialandschap.

De bedoeling is dat er een herverdeling van radiofrequenties zal komen per 1 september 2025. Dit schrijft de minister in een brief in antwoord op vragen van de ChristenUnie.

Volgens de huidige minister konden voormalig minister Stef Blok (VVD) en de ontslagen staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) geen gesprekken daarover voeren omdat de Tweede Kamer op 26 januari 2021 het advies over de verdeling frequentieruimte commerciële radio van het Adviescollege van Henk Don, Annemarie Drahmann en Paul Rutten controversieel verklaarde.

Dit adviescollege heeft de minister geadviseerd om een veiling te organiseren. Het advies dient als basis voor te bepalen beleid. De minister stelt nu voornemens te zijn nadere uitvoering te geven aan dit advies en gesprekken met de sector erover te voeren.

Inhoudelijke eisen


Daarbij zal ook moeten worden bepaald of de inhoudelijke programmavereisten voor bepaalde radiostations (nieuws, niet-recente muziek, recente muziek, klassiek/jazz) moeten blijven. De minister verwacht de Tweede Kamer na de zomer verder te informeren.

Overigens loopt er een door Kink aangespannen bodemprocedure tegen het velengbaarheidsbesluit om de bestaande FM/DAB+-uitzendlicenties tot 1 sesptember 2025 te verlengen. Eerder verloor Kink een rechtszaak met een verzoek om de ingezette verlengbaarheidsprocedures om bestaande radiostations te schrappen. Naar verwachting zullen Talpa Network en Qmusic/DPG Media ook procedures starten tegen de hoogte van de tarieven die ze moeten betalen voor hun radiostations.

Over de huidige verlengingen stelt de minister dat alle radiostations verlengingsaanvragen hebben gedaan en dat die de komende maanden zullen worden beoordeeld zodat ze voor 1 september 2022 daadwerkelijk worden verlengd. De vergunningen voor de niet-landelijke commerciële radiostations zijn inmiddels verlengd in december 2021. De minister ziet geen reden om in overleg te gaan met de radiostations over de hoogte van de verlengingsprijzen waartegen ze hebben geprotesteerd.

www.rijksoverheid.nl
www.tweedekamer.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie