Mona Keijzer start consultatie veiling landelijke radiofrequenties voor DAB+
23-07-2020 16:40:00 | Door: David de Jong | hits: 1461 | Tags:

Staatssecretaris Mona Keijzer is gestart met de consultatie voor de procedure van de verdeling van een extra landelijk netwerk van DAB+ radiofrequenties. De capaciteit komt naast de bestaande landelijke FM-radiostations die gezamenlijk één digitale radiomultiplex gebruiken met telkens plek voor twee radiostations en het landelijke kavel van MTVNL, dat deze capaciteit verhuurt aan derden.

De bedoeling is dat nog dit jaar een veiling zal plaats vinden waarbij 12 radiostations landelijk op het zogeheten kanaal 9C (behoudens Limburg waar een ander kanaal wordt ingezet) per 2021 kunnen uitzenden in een bandbreedte van 96 kbps per radiostation. De te veilen vergunningen zijn 12 jaar geldig. Eén onderneming mag maximaal 4 vergunningen kopen. Daarmee wil de staatssecretaris voorkomen dat economische machtsposities verder worden vergroot. Daarbij heeft de staatssecretaris aangegeven dat het bezitaandeel van Talpa Network in de radiosector aan de bovengrens zit van wat zij wenselijk vindt. Er zijn geen regels opgenomen met betrekking tot beperkingen tot verhuur van frequenties, anders dan dat aanvragers een uitzendlicentie moeten bezitten van het Commissariaat voor de Media.

Behoudens een ingebruikstellingsverplichting binnen een jaar en geleidelijk binnen 4 jaar groeiend naar 90 procent outdoor-dekking, lijken er inhoudelijk aan de uitzendingen geen plichten te worden gesteld. Partijen moeten ten behoeve van de zenderexploitatie een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan.

De veiling zal plaats vinden waarbij partijen te voren een waarborgsom moeten geven via een garantiestelling of een storting ter waarde van 50.000 euro; de eerste biedronde zal daarbij eveneens 50.000 euro zijn. Als er slechts één geïnteresseerde is, wordt de vergunning kosteloos verstrekt. De verdeling zal plaats vinden via een zogeheten klokveiling. 

De consultatie duurt tot 17 september 2020 waarna de staatssecrettaris van Economische Zaken en Klimaat de regeling definitief zal maken en de verdeling zal starten. De conceptregeling is hier te vinden waarbij ook gereageerd kan worden..

www.rijksoverheid.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie