Mona Keijzer wil licenties radiostations verlengen tot 2025
20-05-2021 00:20:48 | Door: David de Jong | hits: 1775 | Tags:

Demissionair CDA-staatssecretaris Mona Keijzer wil de DAB+ en FM-vergunningen van de landelijke en niet-landelijke radiostations drie jaar verlengen tot 1 september 2025. Dit blijkt uit een brief die aan de Tweede Kamer is verstuurd. Daarmee komt Mona Keijzer tegemoet aan een wens van een kamermeerderheid die hier om heeft gevraagd via een aangenomen motie. Mona Keijzer had eerder gepleit voor een verlenging van 2 jaar.

Voor de landelijke radiostations van Talpa Network (Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica en Radio 10), Mediahuis/NRC Media (Sublime), FD Mediagroep (BNR Nieuwsradio), DPG Media (Qmusic) en Radiocorp (Slam! en 100% NL) betekent dat tegemoet gekomen wordt aan eerder belobbyde wens om in verband met de coronacrisis zekerheden te krijgen over hun vergunningen.

SEO Economisch Onderzoek heeft onderzoek gedaan om verlengingsprijzen te berekenen. Het effect van reclame-inkomsten op de coronacrisis is daarbij verdisconteerd. Uit de berekeningen komt naar voren dat voor 5 van de 9 vergunningen van de landelijke radiostations geen vergoeding verschuldigd is. Daarbij is geen verschil tussen de termijn van 2 jaar en 3 jaar verlengen. Het gaat daarbij om Radio Veronica, Sublime, BNR Nieuwsradio, Slam! en 100% NL.

Voor vier ongeclausuleerde radiostations zal wel een aanzienlijk bedrag moeten worden betaald. Het gaat daarbij om Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Qmusic. Daarbij merkt de staatssecretaris op dat deze zenders onderdeel uitmaken van een groter mediaconcern (Talpa Network en DPG Media).

De verlengingsprijzen voor de regionale commerciële zenders moeten nog bepaald worden, maar daarbij is aannemelijk dat die niet hoog zullen zijn.

Mona Keijzer schrijft dat bij haar beslissing de belangen van kleine radiostations zwaar hebben meegewogen aangezien deze radiostations zwaar getroffen zijn door de terugval van reclame-inkomsten als gevolg van de coronacrisis en een langere periode nodig hebben in haar optiek om te kunnen herstellen. Daarbij is het voor de CDA-politica van belang dat er geen additionele financiering benodigd is voor deze partijen. Voor de partijen die wel dienen te betalen, gaat de staatssecretaris er vanuit dat er na overleg met de sector draagvlak zal ontstaan over de verschuldigde bedragen.

www.rijksoverheid.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie