NPO 3FM stopt met samenwerking Rode Kruis
08-07-2020 15:42:00 | Door: David de Jong | hits: 1663 | Tags:

NPO 3FM stopt met de structurele samenwerking met het Rode Kruis omtrent Serious Request. De NPO benadrukt dat het een beslissing is van de NPO en niet van het Rode Kruis. Dit heeft de NPO bekend gemaakt. Van 2004 tot 2017 organiseerde NPO 3FM samen met het Rode Kruis de benefietactie waarbij tegen betaling verzoekplaten konden worden aangevraagd via het Glazen Huis.

In het eerste jaar in 2004 werd 915.955 euro opgehaald (marktaandeel van 5,4 procent), waarna in 2012 een recordbedrag van 13,8 miljoen euro werd opgehaald en een marktaandeel van 12,1 procent in die periode werd behaald. Eind 2018 is het concept gewijzigd onder de noemer de Lifeline. Eind 2019 werd de op één na laagste opbrengst behaald, 1,4 miljoen euro met een historisch laag marktaandeel van 2,2 procent. De extra ingelaste editie in april 2020 vanwege het coronavirus had eveneens een historisch laag marktaandeel in die periode (2,2 procent) en de laagste opbrengst ooit (307.392 euro). Bij de laatste editie is het de vraag of de totale productie- en zenderkosten die uit belastingmiddelen worden gefinancierd, opwegen tegen de opbrengsten. NPO 3FM is de afgelopen periode de slechtst beluisterde radiozender van de gemeten zenders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Eind 2020 wil NPO 3FM voor het laatst met het Rode Kruis opnieuw de opbrengst schenken aan de gevolgen van de coronapandemie. De precieze vorm van deze bijzondere editie is afhankelijk van de maatregelen die er op dat moment in Nederland gelden.

Als de maatregelen het toestaan, lopen de dj's dit jaar van Roermond naar Zwolle. De precieze route, het uiteindelijke doel en de deelnemende 3FM-dj's worden op een later moment bekendgemaakt.

In andere landen hebben zenders als VRT Studio Brussel (België), RTBF VivaCité (Franstalgië België), SR P3 (Zweden), Radio SRF3 (Zwitserland) en ORF Ö3 (Oostenrijk) hebben jarenlang geleden afscheid genomen van het concept en hebben eigen, andere concepten geïntroduceerd die veelal relatief succesvoller dan het oorspronkelijke format van Serious Request met het Rode Kruis. Radio SRF3 is na eind 2018 volledig gestopt met het inzamelen van geld voor een goed doel aan het eind van elk jaar.

Danny Vormer, woordvoerder van de NPO: "We kijken in 2021 verder om de opbrengst ten goede te laten komen aan de maatschappij. We kijken de komende periode met welk concept we verdergaan. Alles is mogelijk, maar stoppen is geen optie."

Sharid Alles-Uppelschoten, zendermanager van NPO 3FM: "NPO 3FM en het Rode Kruis hebben de afgelopen zeventien jaar een prachtige en succesvolle samenwerking gehad met 3FM Serious Request. NPO 3FM heeft de afgelopen tijd in het teken gestaan van meerdere grote veranderingen. We voelen de behoefte om verder te kijken dan een doel of thema dat gebonden is aan noodhulp zoals het Rode Kruis deze biedt, vandaar het besluit om deze editie een laatste keer samen te werken met het Rode Kruis. Een moeilijke beslissing, gezien de goede samenwerking en de hoge wederzijdse waardering. Het voelt als nodig om 3FM Serious Request verder te ontwikkelen. Het Rode Kruis respecteert deze keuze gelukkig en maakt zich momenteel samen met 3FM op voor een laatste, succesvolle gezamenlijke editie van 3FM Serious Request: The Lifeline."

Zie ook: [Column] David de Jong: Serious Request op NPO 3FM voorbeeld mislukte strategische keuzes NPO

www.rodekruis.nl
www.npo3fm.nl
www.npo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie