NPO SterrenNL mag blijven uitzenden op DAB+
29-01-2020 15:41:00 | Door: David de Jong | hits: 1853 | Tags:

De Raad van State heeft in een definitieve uitspraak over de rechtmatigheid van de uitzendingen van de radiozender NPO SterrenNL bepaald dat deze mag uitzenden via DAB+. RadioCorp, het bedrijf achter 100%NL en Slam!, heeft in langdurige juridische procedures geprobeerd de uitzending van de themazender van de NPO te laten beëindigen.

De Raad van State heeft met de uitspraak twee eerdere uitspraken van rechtbanken vernietigd. De zaak draaide erom dat RadioCorp van mening is dat het Commissariaat voor de Media sinds 2016 weigerde op te treden tegen de DAB+-uitzending van dit themakanaal. Voor NPO SterrenNL, dat sinds 2010 als radiokanaal bestaat via internet, was eerder toestemming verleend. Daarnaast stelt RadioCorp tevergeefs dat met het overhevelen van NPO SterrenNL als themakanaal van NPO Radio 5, terwijl deze eerst bij NPO Radio 2 hoorde, ook toestemming zou moeten worden gegeven met de daarbijbehorende procedures.

RadioCorp stelt dat aparte toestemming voor uitzending via DAB+ benodigd is omdat daar distributieschaarste bestaat. De Raad van State volgt echter het betoog van de NPO en het Commissariaat voor de Media, waarin ze stellen dat de NPO exclusief houder is van een volledig DAB+-frequentieblok waarop alleen publieke uitzendingen mogen plaatsvinden. Hierdoor zou ook bij staken van NPO SterrenNL geen frequentieruimte voor commerciële radiostations beschikbaar komen en het aan de NPO is welke radiozenders zij daarop uitzendt.

Daarbij wijst de Raad van State erop dat als RadioCorp het oneens is, het bedrijf zich had moeten verzetten tegen de toekenning van de algehele frequentieruimte voor de NPO. De uitspraak heeft als gevolg dat ook andere themakanalen van de NPO die via DAB+ uitzenden, waaronder NPO Soul & Jazz, NPO Radio 4 Concerten, NPO 3FM Alternative NPO FunX Slow Jamz, mogen blijven uitzenden.

De volledige uitspraak is hier te lezen

www.cvdm.nl
www.sterren.nl
www.npo.nl
www.100p.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie