NPO start audioplatform NPO Luister
01-10-2020 10:12:00 | Door: David de Jong | hits: 1589 | Tags:

15 jaar na de lancering van haar eerste audioplatform Radiocast, is de NPO opnieuw met een audioplatform gestart onder de naam NPO Luister. Daar zijn de podcasts van de NPO en de NPO-radiozenders te beluisteren. Er is geen content van derden beschikbaar.

Eind augustus 2020 werd al bekend dat de NPO hiermee bezig was, waarna de naam bekend werd gemaakt. De NPO betitelt NPO Luister als een experimentele, reclamevrije dienst. Na een jaar bekijkt de NPO of die er langer mee doorgaat. De minister dient nog toestemming te geven voor NPO Luister als officiële dienst.

NPO Luister is vooralsnog alleen via iPhones en Android-telefoons beschikbaar. Ook is NPO Luister in de praktijk niet beschikbaar via Apple Carplay. Immers via Apple Carplay zijn op NPO Luister geen podcasts te beluisteren, maar alleen de livestreams van de NPO-radiozenders. NPO Luister is niet via diens website beschikbaar. Als de NPO doorgaat met NPO Luister komt er ook een websiteversie. Toegang via smart-tv's en beschikbaarheid via NPO Start is volgens de NPO vooralsnog niet gepland. Tot nu toe waren de radiozenders van de NPO alleen actief met eigen websites en apps waar ook podcasts te beluisteren zijn. Ook worden via het audioplatform JUKE van Talpa Network podcasts aangeboden, die overigens wel via Apple Carplay te beluisteren zijn. De NPO stelt volgens eigen zeggen haar podcasts vooralsnog nog beschikbaar aan derden. De vraag is echter of dit op lange termijn het geval blijft, waarbij de NPO de vindbaarheid bij derden ter discussie stelt. De eerdere poging van de NPO om met een audioplatform te komen onder de naam Radiocast strandde enkele jaren na de lancering in 2005.  

Jurre Bosman, directeur audio NPO: "De meeste mensen luisteren ook na 100 jaar radio nog steeds vooral live. Daarnaast zien we een groeiende groep luisteraars kiezen voor on demand audio. Met NPO Luister willen we podcasts naar het grote publiek brengen. Met deze nieuwe app bundelt de publieke omroep verschillende vormen van audio op één plek. De luisteraars krijgen gemakkelijk toegang tot het complete podcastaanbod van de NPO, van actualiteiten tot drama, van sport tot levensbeschouwing en van jeugd tot cultuur & media. Met de kwaliteit en betrouwbaarheid die het publiek van ons gewend is."

In NPO Luister zijn meer dan 400 podcasttitels van de publieke omroep ingedeeld in zestien categorieën. De podcasts zijn online te beluisteren, maar ook kosteloos te downloaden. De gebruikers krijgen persoonlijke aanbevelingen op basis van hun luistergedrag. Naast podcasts biedt NPO Luister livestreams van onder meer NPO Radio 1, 2, 3FM, 4, 5, NPO FunX, NPO SterrenNL, NPO Soul & Jazz en andere digitale themakanalen op audiogebied en de gidsen.

Martijn van Dam, lid van de raad van bestuur van de NPO: "De NPO wil als grootste aanbieder van Nederlandse audio voorop blijven lopen. Onze experimentele dienst NPO Luister moet daarom iets anders bieden dan wat er al bestaat. Dat doen we door podcasts en straks bijvoorbeeld ook fragmenten uit radio-uitzendingen te combineren in één app en luisteraars nieuwe dingen te laten ontdekken, die passen bij hun persoonlijke interesses aan de hand van publieke algoritmen. Die aanbevelingen hoeven niet beperkt te blijven tot audio: we willen de gebruikers van NPO Luister in de nabije toekomst verwijzen naar ons video-aanbod in NPO Start en vice versa. Bovendien zouden we NPO Luister ook kunnen gebruiken voor innovatieve audio. Denk aan interactie waardoor je zelf de loop van een verhaal bepaalt of waardoor je mee kunt spelen met een quiz. Of andere audiovormen die alleen op zo’n platform kunnen. We willen volop gaan experimenteren samen met ons publiek en zo NPO Luister verder ontwikkelen."

Via deze link is een Podcast te beluisteren van de NPO met Martijn van Dam en Jurre Bosman met een nadere uitleg over NPO Luister.

www.npo.nl
www.npoluister.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie