NRC Podcasts wint Zilveren Reissmicrofoon 2021; Top 40 wint ere-Reissmicrofoon
11-09-2021 01:07:00 | Door: David de Jong | hits: 1399 | Tags:

NRC Podcasts heeft de Zilveren Reissmicrofoon 2021 gewonnen. Vincent Bijlo overhandigde de award aan René Moerland, hoofdredacteur van NRC. De Ere Reissmicrofoon werd aan Erik de Zwart overhandigd voor de Top 40.

Erik de Zwart is voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40. De award voor de speciale vermelding werd uitgereikt aan makers Sjoerd Litjens en Jan Paul de Bondt (NPO 3FM, KRO-NCRV) voor de podcast Sorry voor mijn broertje. De andere genomineerden voor de Zilveren Reissmicrofoon 2021 waren Opium en KINK. De uitreiking vond plaats na een symposium over het veranderend audiolandschap bij Beeld en Geluid in Hilversum.

René Moerland, hoofdredacteur van NRC: "Het is een enorme eer voor NRC om als eerste niet-omroep ooit een Zilveren Reissmicrofoon te ontvangen. We zijn trots op al onze audiomakers en journalisten die zoveel energie en plezier in NRC Audio steken. NRC houdt van audio. Dat hebben we ontdekt door podcasts als NRC Vandaag, Onbehaarde Apen, Haagse Zaken en door onze series, zoals het door de jury genoemde Hans en nu weer Generatie 9/11. Deze prijs is een prachtige beloning en een aansporing om verder te groeien als NRC Audio."

NRC podcasts

Het juryrapport van de Zilveren Reissmicrofoon: “In een paar jaar tijd is NRC dé uitgever geworden van informatieve en goed gemaakte podcasts. Waar BNR een voorsprong had, de NPO heel laat aanhaakte, is uitgever Mediahuis van NRC vroeg gaan investeren in audio. NRC Vandaag is één van de best beluisterde podcasts van Nederland en meteen een typisch visitekaartje van NRC Audio. De podcast is ter zake kundig, goed verzorgd opgenomen en gemonteerd, met een eigen herkenbare vormgeving. Het kan dus wél, je met relevante inhoud onderscheiden in een markt vol keukentafel klets podcasts. Ook uniek is hoeveel jonge mensen je hier inhoudelijk hoort zijn. Niet alleen de redacteuren en makers achter de microfoon zijn geregeld jong, ruim twee derde van de luisteraars is jonger dan 35 jaar. Het is niets minder dan een audio revolutie, want informatieve zenders als NPO Radio 1 en BNR trekken vooral vijftigplussers.”

Een Ere Zilveren Reissmicrofoon heeft de jury dit jaar niet toegekend aan een radioprogramma, een radiostation of programmamaker. De prijs gaat naar een instituut/format dat te horen is geweest op vele radiostations, van Radio Veronica, Hilversum 3, Radio 3FM, Radio 538, tot en met Q-music. Gepresenteerd door meerdere disc-jockeys, onder wie Willem van Kooten (als Joost den Draaijer), Lex Harding (Lodewijk den Hengst), Erik de Zwart en thans Domien Verschuuren; De Nederlandse Top 40. De jury meent dat deze hitlijst een onuitwisbare indruk heeft gemaakt op de radio in Nederland. Het initiatief was van de toenmalige programmaleider van Radio Veronica, Willem van Kooten, en de eerste uitzending vond plaats op 2 januari 1965. Nu, 56 jaar later, is de lijst nog steeds een succes, en baseren de succesvolste radiostations in Nederland hun formats als vanouds mede op de gegevens van de Top 40. De hitlijst kende eerst de benaming de Nederlandse Hitparade, gevolgd door de Veronica Top 40 (1966) en vanaf 1974 de Nederlandse Top 40 en Top 40 met soms ook sponsornamen in de naam. Tijdens de uitreiking was een filmpje met de in 1941 geboren Willem van Kooten te zien.

Een speciale vermelding heeft de jury gegeven aan de podcast Sorry voor mijn broertje / Verklaring omtrent gedrag van Sjoerd Litjens en Jan Paul de Bondt (NPO 3FM, KRO-NCRV, Hogeschool Utrecht: Lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid; mede mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van Oldekotte). Het criminologische audioproject Verklaring omtrent gedrag van het Utrechtse Lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid mondde uit in de scherp gefocuste podcastreeks Sorry voor mijn broertje die door toon, vormgeving en inhoud de perfecte aansluiting vindt op het merk en de doelgroep van 3FM.

Jury's

De Zilveren Reissmicrofoon en De Zilveren Nipkowschijf en de Zilveren worden sinds respectievelijk 1961 en 1966 toegekend door jury’s van tv- en radiocritici en mediajournalisten.

De jury van de Zilveren Reissmicrofoon staat onder leiding van Vincent Bijlo (radiocommentator NRC) en bestaat dit jaar verder uit Rutger Boxhoorn (radiodocent Hogeschool InHolland), Sagid Carter (dj/ radiomaker), Jan Emous (oud-radiomaker en blogger), Frederique de Jong (journalist bij onder andere Follow the Money), Paul van der Lugt (oud-directeur RTV Utrecht), Arjan Snijders (mediajournalist), Iris Verhulsdonk (redacteur en podcastmaker NRC), Edwin Wendt (freelance muziekjournalist), Roeland van Zeijst (freelance mediajournalist en werkzaam bij de Politie).

Iris Verhulsdonk was alleen als jurylid betrokken bij de Ere Reissmicrofoon en de bijzondere vermelding. Vincent Bijlo heeft vanwege zijn betrokkenheid bij NRC niet meegestemd bij het kiezen van de winnaar van de Zilveren Reissmicrofoon 2021.

www.nipkowschijf.nl
www.nrcmedia.nl
www.nrc.nl
www.top40.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie