[Onderzoek] 58 procent Nederlanders luistert online radio of podcasts
30-08-2018 10:12:00 | Door: | hits: 2331 | Tags:

Bijna 2 op de 3 Nederlanders luistert minimaal één keer per maand naar online radio stations en podcasts. Dat blijkt uit onderzoek van Skoep Nieuws in opdracht van Spreekbuis.nl.

Mobiele apparaten spelen niet alleen een centrale rol in communicatie, maar blijken ook het meest gebruikt te worden om online radio en podcasts te luisteren. Van de respondenten zegt 71 procent zijn favoriete online zenders of podcasts via de smartphone of tablet te beluisteren, gevolgd door de pc (57%), connected tv (41%) en smart- en connected speakers (38%). 

Muziek is met 82 procent veruit de belangrijkste reden voor Nederlanders om online te luisteren, gevolgd door informatie (56%) en de presentator/dj (24%). Veel podcasts bestaan uit spraak, terwijl bij online radio vaak muziek de belangrijkste rol speelt. Maar in dit onderzoek is geen onderscheid gemaakt tussen deze twee audiovormen.

Geen verklaring
Een deel van de ondervraagden die nog niet naar de nieuwe audiotechnieken luisteren, hebben daar volgens het onderzoek geen verklaring voor. Dat geldt voor 36 procent van de respondenten. Anderen vinden dat ze geen toegevoegde waarde hebben, onhandig in gebruik of te duur zijn.

Richard Otto van Spreekbuis.nl: "Dagelijks worden er nieuwe online radio stations en podcasts gelanceerd. De consument weet deze ook steeds beter te vinden door nieuwe technieken en devices, maar ook door social media. Toch staan beide audiovormen nog in de kinderschoenen. Veel Nederlanders kennen de wereld van online radio en podcasting nog niet."

Samen met de verenigde Online Radiostations (v-OR) organiseert Spreekbuis.nl volgende week de Online Radio Awards, waarmee we de makers, de online stations en de podcasts onder de aandacht willen brengen bij het grote publiek.

In totaal deden er in augustus 734 consumenten aan het online radio en podcast onderzoek mee.

Spreekbuis.nl
www.skoep.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie