[Onderzoek] NLO Trends: luistertijd radio blijft hoger
12-06-2020 18:29:18 | Door: David de Jong | hits: 1838 | Tags:

De gemiddelde luistertijd per dag ligt na drie maanden coronacrisis nog steeds op een hoger niveau dan voor de crisis. Ten opzichte van een jaar geleden wordt er 10 procent meer naar de radio geluisterd. Dat blijkt uit NLO Trends, een analyse van Nationaal Luister Onderzoek (NLO) uitgevoerd door GfK naar de impact van de coronamaatregelen op het luistergedrag.

In week 22 luisterden Nederlanders van 10 jaar en ouder gemiddeld 161 minuten per dag naar de radio. Onder radioluisteraars werd een gemiddelde van 255 minuten per dag gerealiseerd. Beide niveaus liggen respectievelijk 10 procent en 4 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden. Het weekbereik blijft stabiel, vergelijkbaar met 2019. De gezamenlijke radiozenders haalden een bereik van 85 procent, dat is gelijk aan het niveau van week 21.
 
In week 22 komt de gemiddelde luistertijd uit op 161 minuten, dat is iets meer (2 procent) dan een week eerder. Onder radioluisteraars is in week 22 een gemiddelde luistertijd van 255 minuten gerealiseerd, dat is vrijwel gelijk aan de week ervoor.Hoewel er sprake is van een lichte daling na de sterk stijgende lijn aan het begin van de crisis, blijkt uit de analyse dat het niveau van de gemiddelde luistertijd hoger ligt dan voor de crisis en hoger dan een jaar geleden. Op totaalniveau wordt er in week 22 10 procent meer geluisterd naar radiozenders (week 22 2020: 161 minuten, week 22 2019: 146 minuten). Onder radioluisteraars is de gemiddelde luistertijd 4 procent hoger (255 minuten respectievelijk 245 minuten).Thuis radio luisteren heeft nog altijd het grootste aandeel (67 procent) van het totale luistervolume en dat is gelijk aan het niveau van een week eerder. De gemiddelde luistertijd in de auto/onderweg neemt de laatste weken weer toe (aandeel in week 22: 16 procent), maar ligt nog niet op het niveau van voor de coronacrisis met een gemiddeld aandeel van 19 procent.

De gemiddelde luistertijd op het werk/school fluctueert van week tot week en ligt ook nog steeds onder het gebruikelijke niveau (aandeel in week 22: 15 procent; aandeel voor de crisis: gemiddeld 23 procent).Frans Kok, directeur NLO: "Het wordt interessant hoe de luistercijfers zich in de komende zomermaanden ontwikkelen. Traditiegetrouw zien we elk jaar een daling in luistertijd van ongeveer vijf procent. Dat komt doordat men massaal voor vakantie naar het buitenland trekt. In deze coronatijd zullen veel Nederlanders besluiten om thuis te blijven of om vakantie in eigen land te vieren. Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar ik verwacht wel dat de luistertijd van radiozenders daardoor op een hoger niveau zal stabiliseren en dat van een zomerdip geen sprake zal zijn."

www.nationaalluisteronderzoek.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie