[Onderzoek] Targeting op radio heeft een veel sterker effect dan adverteerders en bureaus denken
19-03-2018 11:29:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 2451 | Tags:

Adverteerders, media- en reclameprofessionals hebben de gewoonte om de effectiviteit van digitale media in merkcampagnes te overschatten en de effectiviteit van traditionele media te onderschatten. Dat blijkt uit het recent gepubliceerde ‘Re-evaluating media’ onderzoek. Deze nieuwsbrief belicht het targeting aspect uit dit onderzoek.

In opdracht van het Engelse RadioCentre heeft Ebiquity onderzocht:

•    welke factoren volgens adverteerders en media- en communicatieprofessionals (116 personen) het belangrijkst zijn voor merkbouw;

•    welke media het beste scoren op deze factoren volgens het oordeel van de professionals en volgens de feiten gebaseerd op resultaten van merkcampagnes.

Targeting is het belangrijkste kenmerk van een merkcampagne. Adverteerders zien terecht dat digitale media daarin een goede job doen, maar onderschatten volledig de effectiviteit van radio voor targeting. Zeker wanneer je deze feiten over radioreclame  combineert met de lage kosten om je doelgroep te bereiken. Dan blijkt dat radio overal bovenaan staat

Op basis van de uitkomsten heeft Ebiquity een advies ontwikkeld op de implicaties van het onderzoek.

Uit dit onderzoek is duidelijk gebleken dat digital advertising - met name online display - niet zo goed presteert als andere media in het leveren van de kwaliteiten die nodig zijn voor een lange termijn merkcampagne. Dit staat op gespannen voet met het investeringsniveau in online media. Adverteerders moeten de media mix opnieuw evalueren om ervoor te zorgen dat ze de meest effectieve combinatie van media voor hun merkenbouw  gebruiken.

TV en radio vallen op door alle vakjes voor een merkcampagne af te vinken, maar radio lijkt ondergewaardeerd door adverteerders en bureaus. Radio is - op een creatieve manier gebruikt - een kosteneffectieve manier om het bereik uit te breiden, de merkbeleving te vergroten en de ROI te optimaliseren.

Lees meer over dit onderzoek hier

www.rab.fm

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie